Collectief winkelverbod CCV goedgekeurd door AP

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft het modelprotocol voor een collectief winkelverbod van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) goedgekeurd. Hiermee voldoet dit en het bijbehorende registratiesysteem aan de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

Winkelgebieden die te maken hebben met notoire overlastgevers en winkeldieven, kunnen weer een collectief winkelverbod invoeren. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft hiervoor een nieuw ‘modelprotocol collectief winkelverbod’ met bijbehorend registratiesysteem opgesteld. Het is inmiddels positief beoordeeld door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op basis van toetsing onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Alle deelnemende winkels in het winkelgebied
“Er is een lang en zorgvuldig traject aan voorafgegaan”, licht CCV-directeur Patrick van den Brink toe. “We zijn er trots op dat het is gelukt om te komen tot een modelprotocol, waarbij gezorgd wordt voor de bevordering van de naleving van de AVG en waarmee we winkeliers helpen om hun winkelgebied veiliger te maken. Het instellen van een collectief winkelverbod maakt het mogelijk om winkeldieven en ernstige overlastgevers, die de huisregels overtreden en personeel of klanten lastigvallen, de toegang te weigeren tot alle deelnemende winkels in een winkelgebied. Zo’n maatregel is helaas soms bittere noodzaak. Overlast en winkelcriminaliteit zorgen voor enorme financiële schade voor ondernemers in de detailhandel en niet te vergeten emotionele schade voor het winkelpersoneel en klanten.”

Vergunning
Winkelgebieden die willen starten met een collectief winkelverbod moeten eerst een vergunning aanvragen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat is vanaf nu weer mogelijk door gebruik te maken van het nieuwe CCV modelprotocol en registratiesysteem. Winkelgebieden die onder de oude privacywet (voor mei 2018) al goedkeuring hebben gekregen, hoeven geen nieuwe aanvraag te doen. Deze goedkeuring is automatisch omgezet in een vergunning voor 5 jaar.

Deel dit artikel via: