Commerciële dienstverleners vragen om noodsteun

Als het kabinet later deze week mogelijk besluiten neemt over een nieuw pakket aan steunmaatregelen voor bedrijven, moet het verder kijken dan alleen naar ondernemingen die het meest direct door de coronamaatregelen worden getroffen. Dat schrijft de Nederlandse Veiligheidsbranche in een brief aan betrokken partijen.

Toeleveranciers en dienstverleners, zoals beveiliging, catering en schoonmaak, moeten volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche voor beveiliging, OSB voor schoonmaak en Veneca voor contractcatering ook een beroep kunnen doen op de nieuwe regelingen. Tenslotte zijn de economische gevolgen voor deze bedrijven minstens zo desastreus als voor organisaties die inmiddels wel financiële ondersteuning krijgen. Dit schrijven de brancheorganisaties voor commerciële dienstverleners in een brief aan het kabinet, VNO-NCW en MKB-Nederland en aan de betrokken vaste commissies van de Tweede Kamer.

Geen eensluidend beeld
Het kabinet overlegt dezer dagen over een vervolg op het eerste pakket steunmaatregelen (dat bestond uit loonsubsidies om mensen in dienst te kunnen houden, tegemoetkomingen om vaste lasten te kunnen blijven betalen en noodkredieten). De brancheorganisaties voor commerciële dienstverlening vrezen dat hun vraag om steun niet wordt gehoord omdat de bedrijven in deze branches niet altijd even hard worden getroffen. Anders dan bij luchtvaart, horeca en evenementen ontbreekt bij de commerciële dienstverleners een eensluidend beeld, aldus Ard van der Steur, woordvoerder van de drie brancheorganisaties. “Daarom is ons beroep op het kabinet ook een stuk genuanceerder.”

Keihard getroffen
In hun brief aan het kabinet wijzen de organisaties er op dat ook dienstverlenende bedrijven keihard getroffen worden. Omzetten zijn sterk gedaald in catering, schoonmaak en beveiliging op luchthavens, in de horeca, op recreatieparken en op en rond kantoren. En soms zijn omzetten volledig verdampt, zoals voor de beveiliging van evenementen. Er zijn bovendien nogal wat bedrijven in deze sectoren, die sterk seizoensgebonden opereren. Omzetverliezen die in het hoogseizoen worden gemaakt, kunnen er daarom hard inhakken.

Geringe marges
In bepaalde situaties kunnen beveiligers, schoonmakers en cateraars volgens de richtlijnen straks uitstekend hun werk doen in de nieuwe 1,5 meter-economie, zeggen de brancheverenigingen. Daarbij zal echter extra financiële ondersteuning nodig blijven om met naar verwachting minder omzet van opdrachtgevers wel de benodigde dienstverlening te kunnen blijven leveren. “Beveiliging, catering en schoonmaak zijn sectoren die arbeidsintensief zijn en waar gewerkt wordt met geringe marges; zij zullen niet in tarieven kunnen zakken. De verwachting is ook niet dat de vaste kosten die onze sectoren moeten maken, zullen dalen”, aldus Ard van der Steur.

De brancheorganisaties voor beveiliging, schoonmaak en catering vertegenwoordigen bedrijven die 170.000 mensen een arbeidsplaats bieden.

Klik hier om de brief te lezen.

Gedeeld

Geef een reactie