Consumentenbond test buitencamera’s met wifi

Steeds meer particulieren schaffen een buitencamera aan, die voor het gemak via wifi communiceert. De kwaliteit hiervan wisselt nogal, zo blijkt uit onderzoek door de Consumentenbond. Enkele producten worden afgeraden, omdat zij door verouderde techniek niet veilig zijn.

De beste camera uit de test is de Arlo Pro 3, die alleen als set van 2 te koop is voor 580 euro. De Nest Cam IQ Outdoor van 340 euro staat op de tweede plaats. De beste koop staat op nummer 4 en is de D-Link DCS-8600LH die met 180 euro relatief vriendelijk geprijsd is en bovendien de beste beeldkwaliteit biedt. De goedkoopste buitencamera is met 55 euro de Cleverdog Wifi Camera, maar die eindigt dan ook op de laatste plaats. Vooral de veiligheid en privacy laten bij dit model te wensen over.

Veel onvoldoendes
Het is moeilijk kiezen. De Arlo Pro 3 mag volgens de Consumentenbond dan de beste geteste camera zijn, op diverse fronten scoort deze weer minder goed dan camera’s van de concurrentie. Ook de gewenste beeldhoek speelt een rol. Die heeft bij alle modellen een vaste waarde en varieert van 58 tot 127 graden horizontaal en van 34 tot 66 graden verticaal. Zes van de dertien camera’s halen een onvoldoende voor de beeldkwaliteit. Vooral ’s nachts is het nauwelijks mogelijk om hiermee een indringer te identificeren. Alleen de Arlo Pro 3, Netatmo Outdoor Cam en D-Link DCS-8600LH leveren beelden die zouden kunnen dienen als bewijsmateriaal.

Cloud
De Consumentenbond beoordeelde ook de opslagmogelijkheden in de cloud. Dat kan met alle modellen. Bij D-Link, Nest en Somfy kunnen beelden gratis in de cloud worden opgeslagen, maar worden ze al na één dag gewist. Beelden langer opslaan kost geld en dat varieert van maandelijks 2,80 euro (Arlo) tot 13 euro (Foscam) voor 30 dagen. Alleen bij Nest is het ook mogelijk om beelden 60 dagen op te slaan. Dat kost 10 euro per maand. Veel camera’s hebben daarnaast een SD-kaart, maar cloudopslag is noodzakelijk als men beelden ook wil kunnen bekijken als men niet thuis is.

Intelligentie
Alle geteste camera’s hebben bewegingsdetectie. Bij sommige zijn ook detectiezones in te stellen. Bij Arlo en Nest is dan een abonnement nodig. De meeste camera’s hebben ook een microfoon en een luidspreker. Dat kan handig zijn als een onbevoegde persoon wordt waargenomen. Vijf modellen hebben ook nog een ingebouwde sirene om indringers te verjagen.
De Cleverdog Wifi Camera, EufyCam Cam 2 en de Foscam G4P-B WiFi worden afgeraden vanwege de slechte beveiliging ervan. Zij sturen bijvoorbeeld de beelden onversleuteld naar de browser van de gebruiker.

De volledige test is (voor leden) te lezen op de website van de Consumentenbond.

Gedeeld

Geef een reactie