Beveiliging nieuws

Onze partners

Regio Control Veldt

JMB Groep

Optex

Milestone

Hikvision

Sequrix

OSEC

CardAccess

Brivo

Kiwa

CDVI

Paxton

Lobeco

ASSA ABLOY

IDIS

VAIBS

Top Security

HD Security

Genetec

Avigilon Alta

ARAS

PG Security Systems

Eizo

NIBHV

VideoGuard

VVNL

Nimo Drone Security

SMC Alarmcentrale

Trigion

Add Secure

VEB

Unii

NetworxConnect

Traka ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

Secusoft

i-Pro

Uniview

Connect Security

SmartSD

De Beveiligingsjurist

Koninklijke Oosterberg

Oribi ID Solutions

GFT

ADI

Multiwacht

Crown Security Services

SOBA

BHVcertificaat.online

Paraat

SmartCell

Akuvox

ASIS

Advancis

Bydemes

EAL

Seagate

CSL

Bosch Security Systems

20face

Centurion

Explicate

2N

RoSecure

Dero Security Products

Masset Solutions

Nenova

Hanwha Vision Europe

Gold-IP

Alphatronics

Ajax Systems

VBN

Eagle Eye Networks

Seris

Securitas

DZ Technologies

Dahua

MPL

Alarm Meldnet

Nimo Dog Security

HID

G4S

Consumentenbond waarschuwt voor producten van buiten EU

24 februari 2020
Redactie
07:03

Online winkelen buiten de Europese Unie levert volgens de Consumentenbond onverantwoorde risico’s op. Uit een samen met vijf zusterorganisaties uitgevoerde steekproef onder 250 producten, bleek twee derde niet aan de Europese veiligheidseisen te voldoen. Onder andere met brandmelders was veel mis.

Het ging bij het onderzoek om onder andere kinderproducten, elektronica en diversen, waaronder cosmetica, sieraden en tandenbleekmiddelen. Deze werden besteld bij webwinkels buiten de EU, zoals AliExpress, Amazon, eBay en Wish. 165 van de 250 bestelde producten voldeden niet aan de Europese wetgeving. Soms ontbrak alleen documentatie, maar er zaten ook spullen bij met een te hoge concentratie schadelijke stoffen en apparaten die brandgevaar of kans op elektrocutie opleveren. Dat laatste was vooral het geval bij kerstverlichting, waarvan 90 procent niet deugt. Ook de aanschaf van rook- en koolmonoxidemelders via deze kanalen wordt sterk afgeraden. Van de CO-melders functioneerde er niet één goed, terwijl sommige van de rookmelders eveneens niet werkten.

Zware metalen
Veel producten bleken ook niet bevorderlijk voor de gezondheid. In tandenbleekmiddelen zat vaak teveel waterstofperoxide, sommig speelgoed bevatte 200 keer zoveel weekmakers als binnen de EU is toegestaan en in vijf van de zeven sieraden zaten teveel zware metalen, zoals cadmium, lood en nikkel. Soms wel 4000 keer zoveel als wettelijk is toegestaan. Volgens de Consumentenbond is het probleem moeilijk aan te pakken, omdat het ondoenlijk is om alle pakjes die het land binnenkomen te controleren. Wel is er binnen de Sociaal Economische Raad een commissie die zich over de kwestie buigt. Daaraan neemt ook de Consumentenbond deel. Omdat controle zo moeilijk is, verwacht men het meeste te kunnen bereiken met goede publieksvoorlichting die consumenten bewuster moet maken van de risico’s met producten van buiten de EU.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Suricat

Seagate

Wordt een partner