Consumentenbond waarschuwt voor producten van buiten EU

Online winkelen buiten de Europese Unie levert volgens de Consumentenbond onverantwoorde risico’s op. Uit een samen met vijf zusterorganisaties uitgevoerde steekproef onder 250 producten, bleek twee derde niet aan de Europese veiligheidseisen te voldoen. Onder andere met brandmelders was veel mis.

Het ging bij het onderzoek om onder andere kinderproducten, elektronica en diversen, waaronder cosmetica, sieraden en tandenbleekmiddelen. Deze werden besteld bij webwinkels buiten de EU, zoals AliExpress, Amazon, eBay en Wish. 165 van de 250 bestelde producten voldeden niet aan de Europese wetgeving. Soms ontbrak alleen documentatie, maar er zaten ook spullen bij met een te hoge concentratie schadelijke stoffen en apparaten die brandgevaar of kans op elektrocutie opleveren. Dat laatste was vooral het geval bij kerstverlichting, waarvan 90 procent niet deugt. Ook de aanschaf van rook- en koolmonoxidemelders via deze kanalen wordt sterk afgeraden. Van de CO-melders functioneerde er niet één goed, terwijl sommige van de rookmelders eveneens niet werkten.

Zware metalen
Veel producten bleken ook niet bevorderlijk voor de gezondheid. In tandenbleekmiddelen zat vaak teveel waterstofperoxide, sommig speelgoed bevatte 200 keer zoveel weekmakers als binnen de EU is toegestaan en in vijf van de zeven sieraden zaten teveel zware metalen, zoals cadmium, lood en nikkel. Soms wel 4000 keer zoveel als wettelijk is toegestaan. Volgens de Consumentenbond is het probleem moeilijk aan te pakken, omdat het ondoenlijk is om alle pakjes die het land binnenkomen te controleren. Wel is er binnen de Sociaal Economische Raad een commissie die zich over de kwestie buigt. Daaraan neemt ook de Consumentenbond deel. Omdat controle zo moeilijk is, verwacht men het meeste te kunnen bereiken met goede publieksvoorlichting die consumenten bewuster moet maken van de risico’s met producten van buiten de EU.

Gedeeld

Geef een reactie