Coronaboetes in Nederland en andere landen

Het overtreden van coronaregels kan een dure grap zijn. De strafbeschikkingen in Nederland bedragen 390 euro voor particulieren en 4350 euro voor bedrijven. Tot nu toe zijn 8800 strafbeschikkingen uitgeschreven, zo meldt de NOS. In veel andere landen wordt sneller en zwaarder gestraft.

In Nederland zijn de regels nog redelijk soepel. Meestal worden mensen eerst op de regels gewezen, voordat een boete (eigenlijk strafbeschikking) wordt uitgeschreven. In België ben je eerder aan de beurt. Daar werden de afgelopen tijd 27.000 boetes uitgeschreven. Die zijn met 250 euro wel lager dan in Nederland, maar je krijgt in België al een boete als je zonder noodzakelijke reden op straat loopt of op een bankje in het park gaat zitten. Toch houden ook in België veel agenten het bij een waarschuwing. In Frankrijk is men veel strenger. Het is verboden om zonder ‘attestation de déplacement dérogatoire’ de woning te verlaten. Wie betrapt wordt is 135 euro kwijt en dat overkwam van half maart tot begin mei bijna een miljoen Fransen.

837.000 Spanjaarden beboet
De Britten zijn aanzienlijk milder. Op een parkbankje zitten is ook in het Verenigd Koninkrijk verboden, maar een boete van 60 pond wordt alleen uitgedeeld als men weigert om op verzoek van de agent verder te wandelen. Er zouden tot nu toe 6000 boetes zijn uitgeschreven. In Spanje gaat het wel even om andere aantallen. Daar moesten 837.000 burgers eraan geloven. De regels zijn inmiddels versoepeld, maar tot voor kort kon het zomaar over straat lopen al 600 euro kosten. Voor sommige vergrijpen kon de boete oplopen tot 10.000 euro en 7500 Spanjaarden zijn zelfs gearresteerd wegens het overtreden van de regels. Ook in Italië gaat het om grote aantallen. Daar zijn 418.222 boetes uitgedeeld. Die bedragen tussen de 206 en 3000 euro, maar 3 maanden cel is ook mogelijk. In Duitsland variëren de boetes van 200 tot 25.000 euro en kan men tot vijf jaar cel krijgen als men willens en wetens de gezondheid en levens van anderen op het spel heeft gezet.

Gedeeld

Geef een reactie