CoronaMelder, compromis veiligheid en privacy

Maandag is de app CoronaMelder beschikbaar gekomen. Wie deze op zijn telefoon installeert, wordt gewaarschuwd na contact met een coronapatiënt, die de app eveneens gebruikt. Voorlopig is de app overigens alleen te gebruiken in enkele oostelijke regio’s. De rest van Nederland moet wachten tot 1 september.

Als een gebruiker van de CoronaMelder positief getest wordt op corona, wordt nagegaan wie de afgelopen twee weken minstens vijftien minuten in zijn nabijheid heeft verkeerd. Deze mensen worden gewaarschuwd en krijgen het advies zich te laten testen. Op deze wijze hoopt de overheid de verspreiding van het coronavirus verder tegen te kunnen gaan. Het waarschuwen gebeurt zonder dat persoonlijke informatie over gebruikers wordt opgeslagen. Dit om de privacy zoveel mogelijk te beschermen. Ook worden geen locatiegegevens verzameld.

Vrijwillig
App-gebruikers uit Drenthe, Overijssel, Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Zuid kunnen na het krijgen van een waarschuwing direct terecht bij een teststraat. Zij hoeven niet te wachten tot zij gezondheidsklachten krijgen.
De techniek werkt via Bluetooth. De app verzamelt de Bluetooth-gegevens van telefoons die gedurende vijftien minuten in de buurt zijn geweest en bewaart die twee weken. Volgens de overheid kunnen app-gebruikers niet elkaars identiteit achterhalen. Ook wordt niet bekend waar en wanneer iemand mogelijk besmet is geraakt. Dit in het belang van de ‘verspreider’.
Gebruik van de app is vrijwillig. Ook is het niet verplicht om na vaststelling van coronabesmetting mee te werken aan het waarschuwen van anderen. En anderen zijn niet verplicht zich te laten testen, wanneer bekend wordt dat zij mogelijk besmet zijn. Gezien de ernst van de ziekte die het virus veroorzaakt is die vrijblijvendheid redelijk opmerkelijk.

Gedeeld

Geef een antwoord