Beveiliging nieuws

Onze partners

Sequrix

Nimo Drone Security

Top Security

Kiwa

IDIS

Akuvox

Connect Security

GFT

De Beveiligingsjurist

Oribi ID Solutions

Advancis

Add Secure

SOBA

SmartCell

VAIBS

NIBHV

Ajax Systems

SmartSD

Regio Control Veldt

HD Security

20face

CDVI

VVNL

NetworxConnect

Hikvision

Koninklijke Oosterberg

Lobeco

Seris

JMB Groep

Bydemes

ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

Unii

G4S

Nenova

PG Security Systems

Paraat

Avigilon Alta

Trigion

MPL

Uniview

Securitas

VEB

Service Centrale Nederland

2N

Seagate

ARAS

Milestone

Masset Solutions

Centurion

Brivo

Eagle Eye Networks

RoSecure

Gold-IP

Explicate

Dero Security Products

CSL

Dahua

Nimo Dog Security

Genetec

Alphatronics

Crown Security Services

HID

Alarm Meldnet

Eizo

OSEC

VBN

Paxton

Hanwha Vision Europe

Traka ASSA ABLOY

Bosch Security Systems

Boon Edam

Secusoft

Optex

Multiwacht

VideoGuard

ADI

ASIS

BHVcertificaat.online

i-Pro

EAL

CardAccess

DZ Technologies

Coronavirus verandert de veiligheidsbranche

24 maart 2020
Redactie
15:38

De coronacrisis raakt de veiligheidsbranche, maar er ontstaan ook nieuwe kansen en samenwerkingsverbanden, zeggen directeur Leon Vincken van branchevereniging VBe NL en enkele ondernemers uit de branche.

De aangescherpte maatregelen van het kabinet zijn noodzakelijk om het coronavirus te bestrijden. Helaas brengt dit ook vele nadelen met zich mee. Met het kabinetsbesluit wordt duidelijk dat alle evenementen zeker tot 1 juni 2020 worden geschrapt en het ziet ernaar uit dat horecagelegenheden volgen. Voor de horeca volgt binnenkort een nieuw besluit. Een zware klap voor de horeca- en evenementenbranche die direct doorwerkt op de veiligheidsbranche. Intussen ligt ook het luchtverkeer voor een groot deel stil en is ook hier de inzet van beveiligers verminderd.

Extreem tempo
Beveiligingsbedrijven hebben de afgelopen periode met een extreem tempo opdrachten zien wegvallen of de inzet zien verminderen. De inkomsten voor evenementen- en horecabeveiligingsbedrijven zijn stil komen te liggen, duizenden beveiligers kunnen hun vak niet uitoefenen als voorheen. Een onzekere periode voor zowel werkgevers als werknemers: het raakt allen. Toch ontstaan er ook nieuwe kansen in de gezamenlijke inzet om het coronavirus te bestrijden. Op diverse fronten komen samenwerkingen tot stand met als doel de vitale infrastructuur te beschermen.

Nieuwe opdrachten tegen coronavirus
Door de coronacrisis ontstaan andere risico’s in de samenleving waar beveiligers hard nodig zijn. Ziekenhuizen, farmaceuten, de productie-industrie, retailers – beroepen waar thuiswerken geen optie is – schalen op in de beveiliging. Er is deurbeleid voor de detailhandel en hotels worden omgevormd tot zorginstellingen. Nodig om het coronavirus te bestrijden en verdere besmetting te voorkomen. En om de stroom en het gedrag van bezoekers als gastheer in goede banen te leiden.

Triage-controleposten
Zo heeft bijvoorbeeld Wilco Huijer van Risk Security Holland uit Hoofddorp in samenwerking met hun partners bij diverse opdrachtgevers binnen 48 uur triage controleposten opgezet. Bij deze controleposten worden alle personen die de locatie willen betreden gecontroleerd op koorts en griepverschijnselen. Directeur Wilco Huijer: “Deze inzet zorgt ervoor dat een eventuele besmetting vroegtijdig wordt opgemerkt. De persoonscontroles worden uitgevoerd door opgeleide medische eerstehulpverleners met hulp van de benodigde medische apparatuur. Beveiligers begeleiden het geheel en letten erop dat iedereen via de triagepost het bedrijf betreedt, voordat er melding is bij de reguliere toegangscontrole.”

Coronavirus buiten de deur houden
Directeur Ilse Roozegaarde van Globe Security kreeg op vrijdag 6 maart – 10 dagen voor de persconferentie van premier Rutte – een telefoontje van een collega beveiligingsbedrijf. “Of wij hen konden ondersteunen met het nemen van maatregelen om het coronavirus buiten de deur te houden bij een opdrachtgever van hen. Op maandagmiddag kregen wij het verzoek om op woensdagochtend 11 maart te starten met 24/7 toegangscontrole en maatregelen tegen het coronavirus op een andere locatie van hen.” Vervolgens kwam er een telefoontje van een relatie bij een afvalrecyclingsbedrijf om een soortgelijke dienstverlening voor hen de volgende dag te verzorgen. Kortom: diverse opdrachten. Ilse Roozegaarde: “De corona-crisis haalt wel het beste in de mens naar voren. Er is opnieuw gebleken dat wij over een geweldig team beschikken. Van management, planning, beveiligers, servicemedewerkers tot onze partners, iedereen zet in deze tijd een paar stappen extra en daar kunnen wij trots op zijn.”

Samenwerking voor bescherming vitale infrastructuur
Een van de nieuwe maatregelen van het kabinet is om thuis te blijven als een gezinslid koorts heeft, met uitzondering van werknemers met een cruciaal beroep. Beveiligers en verkeersregelaars zijn van essentieel belang om onze vitale infrastructuur te beschermen. VBe NL liet eerder aan het NRC al weten dat de beveiliging een onmisbare functie vervult voor de cruciale beroepsgroepen. Ook zij vallen onder de lijst met cruciale beroepsgroepen. Leon Vincken: “Het is toch onbestaanbaar dat beveiliging geen cruciaal beroep zou zijn in dit land. Het is alsof je tegen een verpleegkundige zegt dat ze er niet toe doet omdat ze geen dokter is.” VBe NL blijft druk uitoefenen om helderheid te hebben voor alle werknemers in de branche. Vincken: “We blijven teveel signalen ontvangen over onduidelijkheid van de lijst en willen nu in deze crisis iedere discussie met opdrachtgevers en ook onze werknemers voorkomen: onze branche is van vitaal belang. Met beperkingen gaat het ergens fout lopen en dan zijn we verder van huis.”

Krachten gebundeld
Inmiddels hebben de brancheverenigingen in het veiligheidsdomein hun krachten gebundeld. Zij werken samen om VNO-NCW, MKB-Nederland en kabinet van gerichte informatie te voorzien. Om zo de inzet van onze werknemers te optimaliseren en gezamenlijk deze crisis door te komen. Vandaag is door de vijf voorzitters hierover een brief verzonden. Beveiligers en verkeersregelaars horen in tijden van crisis niet thuis te zitten maar zich juist samen in te spannen voor een veilig Nederland. “De veiligheidsbranche kan de komende periode sterk veranderden, samen zetten wij onze schouders eronder om de kwaliteiten van onze ondernemers en hun werknemers te benutten”, benadrukt Vincken.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner