Coronawet moet eerst nog flink worden aangepast

De haastig in elkaar gezette noodwet om verspreiding van corona tegen te gaan, moet eerst stevig op de schop. Onder andere de omstreden app wordt uit de wet gehaald, omdat er te weinig waarborgen zijn voor de privacy van gebruikers. Ook mag de politie niet zomaar woningen binnendringen.

Een van de maatregelen in de omstreden noodwet was een app, waarmee de overheid kan nagaan met welke mensen een met corona besmette persoon fysiek contact heeft gehad. Deze app komt er uiteindelijk wel, maar daarvoor wordt een aparte wet geschreven. Een andere belangrijke verandering wordt dat de politie niet de bevoegdheid krijgt om een huis binnen te treden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Verder wordt de noodwet minder lang van kracht.

Zomerreces
De wet staat overigens los van de maatregelen van de afgelopen maanden, zoals de 1,5 meter-regel en het sluiten van de horeca. Die waren gebaseerd op noodverordeningen. De Tweede Kamer wil met de nieuwe wet de noodverordeningen vervangen, maar toen de noodwet eenmaal gereed was, bleek er veel niet aan te kloppen. Behalve de Kamer, hadden ook gemeenten en de Nationale Ombudsman veel kritiek. Omdat de Kamer ondanks de crisis met zomerreces gaat, blijft behandeling van de noodwet voorlopig stil liggen.

Gedeeld

Geef een reactie