Criminaliteit in Amsterdam steeds minder zichtbaar

Het lijkt er volgens RTL Nieuws op dat de criminaliteit in Amsterdam de afgelopen jaren steeds minder zichtbaar is geworden. Dit komt vooral doordat de boven- en onderwereld steeds meer vermengd raken. Gemeente, politie en justitie zeggen zich hier grote zorgen over te maken.

De criminaliteit in de hoofdstad komt steeds meer te bestaan uit wapenhandel, witwassen en liquidaties. De meeste delicten hangen samen met de handel in drugs. Doordat de criminaliteit zich meer en meer verplaatst naar gewone wijken, raakt deze uit het zicht van de overheid. Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg merkt op dat vroeger voor bedragen van 50.000 tot 60.000 euro professionele huurmoordenaars uit het buitenland werden ingehuurd voor liquidaties. Tegenwoordig worden deze gepleegd door jonge daders die gewoon uit Amsterdam komen en genoegen nemen met 2000 tot 5000 euro. Volgens hoofdofficier van justitie Theo Hofstee is een lange adem nodig om de zware georganiseerde criminaliteit op te lossen.

Daling van criminaliteit
Wel waren er vorig jaar minder geweldsdoden en liquidaties dan in het jaar ervoor. Zeventien personen kwamen in Amsterdam door geweld om het leven, terwijl dat er in 2016 nog 23 waren. In drie gevallen ging het vorig jaar om een liquidatie, de helft minder dan het jaar ervoor. Ook het totaal aantal in de hoofdstad geregistreerde misdrijven daalde vorig jaar met 5 procent naar een laagterecord van 93.020. Vooral het aantal gevallen van zakkenrollen, straatroof, geweld en bedreiging nam flink af. Wel werd 7 procent vaker ingebroken in woningen en steeg het aantal overvallen met 9 procent. Ook cybercrime is toegenomen en wordt door capaciteitsgebrek nauwelijks aangepakt.

Gedeeld

Geef een reactie