Aantal autokraken flink afgenomen

Autokraken zijn in drie jaar tijd gedaald met ruim 20 procent. Dat komt volgens de politie vooral door bewustwordingscampagnes en betere beveiliging. Er wordt nog wel veel op bestelling gestolen door professionele bendes.

De daling heeft voornamelijk te maken met minder activiteit van gelegenheidsdieven. Auto’s worden nu vooral gestolen door professionele bendes die op bestelling leveren.
Volgens het Algemeen Dagblad daalde het totaal aantal geregistreerde diefstallen uit een auto en diefstal van auto-onderdelen van 153.000 in 2012 naar 120.500 in 2015. Vooral bewustwordingscampagnes werpen volgens de politie vruchten af. “Mensen zijn er van doordrongen dat ze niets in de auto moeten laten liggen”, zegt woordvoerder van de Nationale Politie Suzanne van de Graaf tegen het AD.

Beveiliging
Volgens de verzekeraars draagt betere beveiliging van auto’s en inbouwapparatuur bij aan ontmoediging van gelegenheidsdieven. “Met een ijzertje het portier openen is er niet meer bij”, zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. “Navigatiesystemen zijn nu weer allemaal inbouw, dus die haal je er niet meer zomaar uit.” Toch is het aantal diefstallen van navigatiesystemen wel toegenomen van 6.800 naar 15.000. Ook worden er meer airbags gestolen. Dat aantal steeg van 4.100 naar 5.000. Dat soort onderdelen wordt volgens de politiewoordvoerder op bestelling gestolen en vergt een redelijke mate van deskundigheid. Vooral jonge gezinnen met moderne auto’s in nieuwbouwwijken zijn vaak de dupe, volgens Wouter Verkerk van Verzekeraars Bestrijden Voertuigcriminaliteit.

Gedeeld

Geef een reactie