AD: Meeste inbrekers en straatrovers ontlopen straf

Woninginbraken en straatroven worden nog te vaak niet opgelost, concludeert het Algemeen Dagblad op basis van de Misdaadmeter, die zaterdag werd gepubliceerd. De meeste daders ontlopen volgens de krant hun straf omdat de politie steeds vaker het bewijs niet rond krijgt.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie werden vorig jaar maar 6.000 van de 64.500 (9,4%) van de woninginbraken opgelost. Wie slachtoffer wordt van woninginbraak, moet er volgens het AD dus sterk rekening mee houden dat de dader nooit zal worden opgespoord.

Straatrovers
Hetzelfde geldt voor straatrovers. Vorig jaar werd 4.700 keer aangifte gedaan van dit delict, maar konden maar 1.300 verdachten worden aangehouden. Volgens Geert Priem, voorzitter van politievakbond ANPV, komt dat omdat de recherche overbelast is en er te weinig geld is voor de opsporing. Hij wijst op het rapport Sterkte- en zwakteanalyse van de opsporing, dat vorige week aan de Tweede Kamer werd aangeboden en waarin staat dat het beroerd is gesteld met de opsporing van criminelen.
Volgens politiechef Stoffel Heijsman blijven ook veel zaken onopgelost doordat tegenwoordig altijd een advocaat zit bij politieverhoor. Dat zou het steeds lastiger maken om het bewijs rond te krijgen, zeker als verdachten zich op advies van hun advocaat op zwijgrecht beroepen. Dan moet de politie het hebben van technisch bewijs, zoals dna of andere sporen, en daarbij wordt aangelopen tegen capaciteitsproblemen.

Gedeeld

Geef een reactie