Lidl slachtoffer van afpersing

De Duitse supermarktketen Lidl blijkt sinds een jaar te zijn afgeperst. Dat zegt Een Vandaag op basis van correspondentie tussen de afperser en de Lidl. Er zouden vergiftigde producten in de winkels worden geplaatst, als er niet 15 miljoen euro werd betaald.

De dader dreigde behalve in Duitsland ook in Nederland te zullen toeslaan. Het supermarktbedrijf bood uiteindelijk 4,5 miljoen euro aan, waarmee de afperser akkoord ging. Hij verscheen echter niet op de plaats waar het geld zou worden overhandigd.
De afperser noemt zich Alfred Neumann en zegt namens een groep te handelen. 14 oktober 2015 stuurde hij een e-mail waarin hij een bedrag van 15 miljoen euro eiste. Dat had al veel eerder betaald moeten worden, maar Lidl liet de deadline een aantal keer verstrijken, aldus Een Vandaag. Op de dag dat hij het geld zou ontvangen, reisde de afperser per trein door Duitsland en stond hij via een anoniem chatprogramma in verbinding met Lidl. Hij brak de actie echter af en eiste vervolgens van het winkelbedrijf dat hij zijn buit in bitcoins betaald zou krijgen. Dat is nog niet gebeurd. De Duitse politie heeft intussen de jacht geopend op de dader, die sinds maart niets meer van zich heeft laten horen. Lidl wordt vaker afgeperst. In juli werd een echtpaar aangehouden dat bommen bij de winkels zou leggen als de supermarkt niet met één miljoen euro over de brug zou komen. Ook andere supermarktconcerns hebben last van deze vorm van criminaliteit.

Gedeeld

Geef een antwoord