Nederland overspoeld met cocaïne

Nederland wordt overspoeld met cocaïne, zo meldt De Telegraaf vandaag. Alleen al in de afgelopen tien maanden ontdekten politie, justitie en douane al meer dan 30.000 kilogram coke.

Volgens De Telegraaf is het in de Nederlandse misdaadhistorie niet eerder gebeurd, dat rechercheteams in zo korte tijd zo veel harddrugs vanuit Zuid-Amerika wisten te onderscheppen. Maar ondanks deze successen maakt de Nationale Politie zich hier grote zorgen over en spreekt van een mogelijk ’veranderd businessmodel’ bij drugskartels uit Colombia, Peru en Bolivia. De chef van de landelijke recherche Wilbert Paulissen zegt hierover tegen de ochtendkrant: “De partijen zijn vaker enorm groot. De vraag is kennelijk toch zeer fors en hoge risico’s op onderschepping worden geaccepteerd.”
Behalve de gezondheidsrisico’s van het gebruik van cocaïne, veroorzaakt de handel er in ook veel negatieve bijverschijnselen, zoals liquidaties en het omkopen van opsporingsambtenaren. Verder zegt de politie steeds meer betrokkenheid van motorbendes te signaleren bij de cokehandel. Sommige clubs bieden zelfs een compleet pakket aan, van de aanschaf in Colombia en de smokkel naar Nederland tot en met het verder distribueren door Europa.

Gedeeld

Geef een reactie