Plofkraken veroorzaken steeds grotere schade

Bij recente plofkraken in Doetinchem, Enschede en Reusel werden de complete gevels van de panden verwoest, waarin de geldautomaten waren gemonteerd. Politie en banken maken zich grote zorgen over deze nieuwe trend, zo meldt De Telegraaf.

Criminelen gebruikten aanvankelijk explosief gas, waarmee zij de open te breken geldautomaat lieten vollopen. Nu deze methode geen bruikbare buit meer oplevert, schakelen zij over op zware explosieven. Tegenwoordig is het vrijwel wekelijks raak, aldus De Telegraaf, nadat het de tweede helft van 2015 betrekkelijk rustig was geweest. Toen sloegen de bendes vooral in Duitsland toe, waar inmiddels ook hard aan verbeterde beveiliging wordt gewerkt.
Soms mislukken aanslagen en moet de Explosieven Opruimingsdienst uitrukken om de explosieven onschadelijk te maken. Ook heeft de politie zware explosieven aangetroffen in auto’s en woningen van opgepakte verdachten. De nieuwe kraakmethode veroorzaakt zeer veel schade en levert grote risico’s op voor mensen die boven de geldautomaat wonen of er op het verkeerde moment langslopen. De banken willen niet kwijt hoeveel bruikbaar geld op deze wijze gestolen wordt om ‘plofkrakers niet aan te moedigen’.

Gedeeld

Geef een antwoord