Sterke groei in online drugshandel

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Veiligheid & Justitie blijkt Nederland een marktaandeel te hebben van 8 procent in de wereldwijde online drugshandel, waarin tussen de 12 en 20 miljoen euro per maand wordt omgezet.

In een brief aan de Tweede Kamer doet minister Ard van der Steur verslag van het door RAND Europe uitgevoerde onderzoek. In de Verenigde Staten worden de meeste drugs online verhandeld, gevolgd door Groot-Brittannië, Australië en Duitsland. Nederland staat op de vijfde plaats, wat gezien de geringe grootte van het land opmerkelijk is. De Nederlandse branche is vooral gespecialiseerd in de synthetische drug ecstasy. Die maakt de helft van de totale handel uit.
De handel verloopt voor een groot deel via zogenoemde cryptomarkten op het darknet. Dat is een deel van internet dat alleen met speciale software is te benaderen.

Honderdduizend advertenties
Voor het onderzoek is literatuur bestudeerd en zijn 25 experts geïnterviewd. Verder zijn gegevens verzameld op de acht meest prominente cryptomarkten, waarop meer dan honderdduizend advertenties werden aangetroffen. Geschat wordt dat op de cryptomarkten voor tussen de 12 en 22 miljoen euro aan drugs worden verhandeld, wat overigens een heel laag bedrag is in vergelijking met de 24 miljard euro aan omzet op traditionele markten. Wereldwijd bestaat de online drugshandel voor 31 procent uit verkoop van canabis, 24 procent uit stimulanten en 16 procent uit ecstasy. De meeste transacties zijn onder de honderd euro en daarom zeer waarschijnlijk voor persoonlijk gebruik. Toch bestaat nog zo’n 25 procent van de totale handel uit ‘groothandelbestellingen’.

Verdubbeld
Sinds 2013 is de omzet van drugshandel op cryptomarkten verdubbeld en is het aantal verkopers verzesvoudigd. Het vertrouwen tussen kopers, verkopers en beheerders is echter gedaald, naar aanleiding van het oprollen van cryptomarkten door de overheid en door oplichtingspraktijken. Het gedaalde vertrouwen lijkt de online verkoop vooralsnog niet te bedreigen, maar maakt dat sommige verkopers hun klanten aanmoedigen om buiten de cryptomarkten om te handelen, aldus het onderzoek.
De brief van de minister gaat verder uitgebreid in op de ideeën van de regering om de (online) drugshandel terug te dringen.

Gedeeld

Geef een reactie