Beveiliging nieuws

Onze partners

Explicate

Trigion

Akuvox

Traka ASSA ABLOY

JMB Groep

Hikvision

SMC Alarmcentrale

HID

ARAS

GFT

Alarm Meldnet

IDIS

SOBA

BHVcertificaat.online

SmartCell

HD Security

NetworxConnect

Add Secure

Genetec

Dero Security Products

Paraat

Paxton

Connect Security

G4S

VideoGuard

Alphatronics

VBN

Dahua

Secusoft

Eagle Eye Networks

PG Security Systems

Service Centrale Nederland

Top Security

Gold-IP

Nenova

Optex

VVNL

Uniview

CDVI

Seris

ASSA ABLOY

Sequrix

EAL

SmartSD

MPL

Bydemes

CardAccess

DZ Technologies

VEB

Eizo

Lobeco

Koninklijke Oosterberg

De Beveiligingsjurist

Masset Solutions

Ajax Systems

CSL

OSEC

Advancis

Bosch Security Systems

ADI

Securitas

Regio Control Veldt

Avigilon Alta

Brivo

ASIS

NIBHV

Multiwacht

2N

Oribi ID Solutions

RoSecure

Nimo Dog Security

Kiwa

Unii

Milestone

i-Pro

Nimo Drone Security

Hanwha Vision Europe

Crown Security Services

Centurion

Seagate

VAIBS

20face

Criminele jongeren met ouders in therapie

15 september 2019
Redactie
06:09

Om recidive tegen te gaan komen er kleinschalige locaties om jongeren te begeleiden die hun eerste celstraf uitzitten. Daarbij staat niet langer alleen de veroordeelde, maar de hele familie centraal. Dat meldt Nieuwsuur. De familie blijkt namelijk vaak de oorzaak dat het mis is gegaan met de jongere.

De jeugdcriminaliteit daalt weliswaar, maar jongeren die vastzitten gaan na hun vrijlating steeds vaker de fout in. Volgens klinisch psycholoog Kees Mos van jeugdgevangenis Teylingereind komt dat onder andere door verwijt, beschuldiging en frustratie vanuit de familie. Tijdens de familietherapie wordt gekeken hoe dat komt en wat er aan te doen is.

Maatwerk
Naast de familietherapie gaat er nog veel meer veranderen in de jeugdgevangenissen Er komt meer maatwerk, vertelt Angelique Koevoets, directeur justitiële jeugdinrichtingen. Nu is er maar één soort gevangenis waar alle veroordeelde jongeren terechtkomen. In de toekomst komen er verschillen in zorg- en beveiligingsniveau. Wie een zwaar delict heeft gepleegd komt in een landelijke specialistische voorziening, met hoge hekken, zware beveiliging en veel behandelperspectieven. Jongeren die een laag risico vormen, met minder zware problematiek, gaan naar een kleinschalige opvang waarbij het mogelijk blijft naar school of werk te gaan.

Meer vrijheid
De gesloten jeugdgevangenissen zijn in de toekomst alleen nog bedoeld voor ernstige gevallen en jongeren met jeugd-tbs. Maar ook daar komen verschillende niveaus van vrijheid om de recidive naar beneden te krijgen. Het blijkt namelijk effectief als jongeren door kunnen gaan met goede activiteiten, zoals onderwijs en werk. Als zij dat na hun detentie weer moeten oppakken, gaat het vaak mis. De Tweede Kamer debatteert later deze maand over de nieuwe aanpak voor jeugdgevangenissen. Eerst gaan er echter twee justitiële jeugdinrichtingen dicht, namelijk die in Veenhuizen en Cadier en Keer. Dat komt omdat door de afname van de jeugdcriminaliteit veel cellen leeg staan. Beide inrichtingen hebben protest aangetekend tegen de sluiting.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner