Criminele jongeren met ouders in therapie

Om recidive tegen te gaan komen er kleinschalige locaties om jongeren te begeleiden die hun eerste celstraf uitzitten. Daarbij staat niet langer alleen de veroordeelde, maar de hele familie centraal. Dat meldt Nieuwsuur. De familie blijkt namelijk vaak de oorzaak dat het mis is gegaan met de jongere.

De jeugdcriminaliteit daalt weliswaar, maar jongeren die vastzitten gaan na hun vrijlating steeds vaker de fout in. Volgens klinisch psycholoog Kees Mos van jeugdgevangenis Teylingereind komt dat onder andere door verwijt, beschuldiging en frustratie vanuit de familie. Tijdens de familietherapie wordt gekeken hoe dat komt en wat er aan te doen is.

Maatwerk
Naast de familietherapie gaat er nog veel meer veranderen in de jeugdgevangenissen Er komt meer maatwerk, vertelt Angelique Koevoets, directeur justitiële jeugdinrichtingen. Nu is er maar één soort gevangenis waar alle veroordeelde jongeren terechtkomen. In de toekomst komen er verschillen in zorg- en beveiligingsniveau. Wie een zwaar delict heeft gepleegd komt in een landelijke specialistische voorziening, met hoge hekken, zware beveiliging en veel behandelperspectieven. Jongeren die een laag risico vormen, met minder zware problematiek, gaan naar een kleinschalige opvang waarbij het mogelijk blijft naar school of werk te gaan.

Meer vrijheid
De gesloten jeugdgevangenissen zijn in de toekomst alleen nog bedoeld voor ernstige gevallen en jongeren met jeugd-tbs. Maar ook daar komen verschillende niveaus van vrijheid om de recidive naar beneden te krijgen. Het blijkt namelijk effectief als jongeren door kunnen gaan met goede activiteiten, zoals onderwijs en werk. Als zij dat na hun detentie weer moeten oppakken, gaat het vaak mis. De Tweede Kamer debatteert later deze maand over de nieuwe aanpak voor jeugdgevangenissen. Eerst gaan er echter twee justitiële jeugdinrichtingen dicht, namelijk die in Veenhuizen en Cadier en Keer. Dat komt omdat door de afname van de jeugdcriminaliteit veel cellen leeg staan. Beide inrichtingen hebben protest aangetekend tegen de sluiting.

Gedeeld

Geef een reactie