Criminele ‘Marktplaats’ op Telegram steeds populairder

De website Marktplaats let streng op advertenties waarin verboden zaken of diensten worden aangeboden. Bovendien kijkt de politie mee. Bij Telegram, de Russische variant van WhatsApp, kunnen criminelen echter vrij handelen, zo ontdekte Pim Lindeman van het AD. Hij kwam de meest bizarre advertenties tegen.

Wie een pistool zoekt of een dief om een auto te stelen, kan dat relatief eenvoudig regelen via Telegram, zo stelde de journalist van het AD vast. Hij ging ‘undercover’ op zoek en vond bijvoorbeeld iemand die 2000 euro wilde betalen aan een dief die een bepaalde crossmotor voor hem zou stelen. Ook Nederlandse drugshandelaren maken dankbaar gebruik van het kanaal, waar de politie nauwelijks vat op krijgt. WhatsApp versleutelt ook alle berichten, maar slaat deze tevens op op servers. Telegram doet dat niet, waardoor er meer waarborg is voor de privacy. Dat wordt althans beloofd. Bovendien is voor een account alleen een schuilnaam nodig en geen telefoonnummer, zoals bij WhatsApp. Redenen genoeg voor criminelen om voor de Russische dienstverlener te kiezen.

Grote groepen
Telegram heeft ook als voordeel dat men er groepen mee kan aanmaken met maar liefst 200.000 gebruikers. Het werkt allemaal stukken eenvoudiger dan Darknet en is moeilijker op te rollen door de autoriteiten. De beveiliging van het Russische berichtensysteem is zo goed, dat de beheerders een beloning van 300.000 dollar uitloven aan wie het lukt de beveiliging te kraken.
Lindeman sloot zich aan bij enkele groepen en kwam de meest bizarre advertenties tegen. Er werden drugs en wapens aangeboden, maar ook vals geld en gesloten creditcards. Het leken soms gewone webwinkels met prijslijsten en leveringsvoorwaarden. Daarnaast worden ook diensten gevraagd. Bijvoorbeeld mensen die willen helpen om consumenten via Marktplaats op te lichten. Via een zoekfunctie in Telegram is het relatief eenvoudig om de juiste leverancier van een product of dienst te vinden, aldus de AD-journalist. Lees hier het volledige artikel.

Gedeeld

Geef een reactie