Criminelen in Oost-Nederland voor recordbedrag geplukt

Een proef in het oosten van Nederland met het afpakken van crimineel vermogen is succesvol gebleken, zo meldt De Stentor. In totaal leverde de proef de schatkist 26,9 miljoen euro op. Reden om de aanpak landelijk uit te rollen.

De proef van het Openbaar Ministerie en de politie in Oost-Nederland hield in dat medewerkers van het OM met de politie meekijken welke bezittingen zij van criminelen kunnen afpakken. Vorig jaar herfst stelde het Openbaar Ministerie Oost-Nederland hiervoor vier speciale ‘afpakmedewerkers’ aan, die samen met een vermogenstraceerder van de politie crimineel vermogen moeten opsporen. “Sindsdien hebben we een enorme eindspurt gemaakt en veel extra vermogen van criminelen kunnen afpakken. In korte tijd hebben we samen met de politie bewezen dat deze aanpak meerwaarde heeft”, aldus persofficier van justitie Mariëlle Hartman in De Stentor.
In 2015 pakten politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland in totaal voor 26,9 miljoen euro af van criminelen. Dat is 8 miljoen meer dan in 2014 en een verdrievoudiging ten opzichte van vijf jaar geleden. In de rest van het land was de stijging ‘maar’ 7,5 miljoen euro.
De politie heeft speciaal voor dit doel financieel rechercheurs opgeleid, maar die hebben het toch nog niet makkelijk als zij bezittingen van criminelen willen confisceren. “Daar komen de afpakmedewerkers van het OM om de hoek kijken”, zegt René Oosterlaken, teamchef van de politie Oost-Nederland in De Stentor. “Die kijken met ons mee en controleren of we alle afpakmogelijkheden hebben benut. Als dat niet zo is, gaan we weer terug om bijvoorbeeld alsnog die dure auto in beslag te nemen.” Ruim de helft van het afgepakte vermogen in 2015 had betrekking op illegale wietteelt, maar inbeslagname van onroerend goed van criminelen leverde verreweg het meeste geld op.

Deel dit artikel via: