Criminelen knippen steeds vaker elektronische enkelband door

Het afgelopen jaar hebben 63 veroordeelden en verdachten hun enkelband voor elektronische detentie doorgeknipt,  waarna zij met de noorderzon vertrokken. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2016, aldus De Telegraaf op basis van opgevraagde gegevens van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De krant had al eerder melding gemaakt van het feit dat elektronische detentie niet altijd een succes is. Dat leidde toen tot kritische Kamervragen. Die hebben echter geen effect gehad op het beleid, aldus De Telegraaf. Het enige wat veranderd is, is dan men nu overgaat op steviger materiaal. Van de 63 criminelen die vorig jaar hun enkelband doorknipten, zijn er nog altijd 3 spoorloos.

Zender
De enkelband bevat een zender, zodat Justitie kan nagaan waar de drager verblijft. Als deze ergens naar toe gaat of juist ergens niet naar toe gaat, gaat er automatisch een melding naar een meldkamer, zodat de politie gewaarschuwd kan worden.
De maatregel is eigenlijk niet bedoeld voor zware criminelen, tenzij deze in de laatste fase zitten van hun gevangenisstraf en zich tot dan toe goed hebben gedragen. In 2016 hadden 2700 personen een enkelband. In 2017 waren het er 2850. Van de 63 ontsnapte personen zaten er veertien in het laatste, derde deel van hun straf. Van hen zijn er drie nog steeds spoorloos. Het ministerie vertelt niet hoeveel van de overige 49 enkelbandknippers er zijn teruggekeerd of opgespoord.

Gedeeld

Geef een reactie