Criminelen storten zich op noodlijdende horeca

Steeds vaker worden ondernemers in de horeca door criminelen benaderd met aanbiedingen voor financiële steun. Daarvoor waarschuwt Peter Noordanus van het Strategisch Beraad Ondermijning. “Als je één keer met ze in zee gaat, kom je niet meer van ze af.”

Het is waarschijnlijk de grootste dreiging waar de horeca ooit te maken heeft gehad, hoewel veel ondernemers ook wel ervaring hebben met afpersing. Nu het met de branche erg slecht gaat door de coronacrisis, ruikt de onderwereld nieuwe kansen om crimineel verkregen geld wit te wassen of leningen aan te bieden waarvoor woekerrentes betaald moeten worden. Voorondernemers wordt het intussen steeds vaker kiezen tussen deze optie of een faillissement.

Criminele activiteiten
Volgens Noordanus hoeven ondernemers niet te verwachten dat de criminelen hen van de ondergang zullen redden. Ze zullen moeten meewerken aan criminele activiteiten, zoals gokken en drugshandel, of ze worden door woekerrentes op leningen naar de ondergang gejaagd. Het is volgens de oud-burgemeester ook niet zo dat je na de coronacrisis, als de zaak weer goed draait, zomaar afscheid kunt nemen van de criminelen. Je bent chantabel geworden en kunt dus blijvend gedwongen worden om mee te werken. Het Strategisch Beraad Ondermijning, een samenwerking tussen politie, Openbaar Ministerie, gemeenten, belastingdienst en ministeries om ondermijning aan te pakken, zet zich in om ondernemers hiervoor te waarschuwen. Eerder werden al noodlijdende boeren door criminelen benaderd om bedrijfsruimtes te verhuren voor bijvoorbeeld het inrichten van de drugslaboratorium.

Ondermijning
Ondernemers zullen intussen zeggen dat Noordanus makkelijk praten heeft. De compensatie van de overheid is bij lange na niet toereikend om de kosten te dekken en de banken werken ook niet bepaald mee. De criminelen hebben intussen geld zat, maar hebben wel bonafide bedrijven nodig om de winsten wit te wassen. Ook Koninklijke Horeca Nederland ziet dat eigenaren van restaurants en cafés in toenemende mate ‘hulp’ krijgen aangeboden van partijen waarover men zich zorgen maakt. Daarom is in oktober al een campagne gestart om ondernemers bewust te maken van de risico’s. De branchevereniging vreest ook dat horecabedrijven na de crisis door de financiële ondersteuning vanuit de onderwereld bonafide bedrijven uit de markt zullen drukken, waardoor ook die in de greep van ondermijning terecht komen. Minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid adviseert ondernemers met klem om desnoods anoniem melding te doen als zij door mogelijke criminelen met steun worden benaderd. Anders zijn zij volgens hem snel hun vrijheid en hun leven kwijt.

Gedeeld

Geef een reactie