Criminelen vergroten invloed via Brabantse amateurvoetballers

Uit onderzoek blijkt dat zeker vijf Brabantse en Zeeuwse amateurvoetbalclubs gesponsord worden door criminele organisaties. Ook worden goede spelers aangetrokken, die ‘onder tafel’ krijgen uitbetaald. Dit maakt de NOS bekend.

Het onderzoek richtte zich op hoe voetbalverenigingen in met name Noord-Brabant en Zeeland omgaan met verdachte geldschieters. Opdrachtgever was de taskforce Brabant Zeeland, die zich bezighoudt met de bestrijding van georganiseerde misdaad in het zuiden van Nederland. Bij vijf van de twaalf onderzochte verenigingen bestaan er vermoedens dat er sprake is van criminele inmenging. Maar hoogleraar criminologie Toine Spapens, die bij het onderzoek betrokken was, denkt dat het probleem groter is. Volgens hem worden vooral verenigingen die het financieel moeilijk hebben benaderd door mensen met een dubieuze achtergrond of door regelrechte criminelen die veel geld in de club willen steken. Zij doen dat om meer aanzien en invloed te krijgen en vooral om contacten te kunnen leggen met lokale ondernemers.

Knuffelcriminelen
Het onderzoek moet voetbalverenigingen helpen zich te weren tegen zogenoemde ‘knuffelcriminelen’. De clubs hebben nu grote moeite om ‘nee’ te zeggen, onder andere door de vaak slechte financiële situatie. Volgens de KNVB zit twee derde van de amateurclubs in financiële problemen. Een ondernemer die dan ineens met tienduizenden euro’s komt aanzetten, wordt dan niet snel de deur gewezen. Een club in Breda werd door zo’n suikeroom benaderd, maar vertelde door de telefoon dat hij ooit belastinginspecteur was geweest. De sponsor verscheen niet op de afspraak. Nader onderzoek voerde naar een netwerk van Oost-Europese oligarchen.
Paul Depla van de Taskforce vindt dat clubs, maar ook gemeenten kritischer moeten zijn ten aanzien van sponsors. Zeker als het om onevenredig hoge bedragen gaat. Hij wil het probleem samen met gemeenten, politie en KNVB aanpakken. Het is voor goedwillende clubs zuur om te zien dat het een andere club ineens heel goed gaat. Dan wordt het steeds aantrekkelijker om ook met criminelen in zee te gaan. Depla verwacht dat het probleem ook in andere provincies speelt. Soms gaat het zo ver dat de criminelen de dienst uitmaken in de club en het clubhuis als vergaderruimte gebruiken.

Gedeeld

Geef een reactie