Beveiliging nieuws

Onze partners

Connect Security

Masset Solutions

Genetec

Gold-IP

VVNL

Service Centrale Nederland

Securitas

SmartSD

Paraat

Regio Control Veldt

Nenova

VideoGuard

Hikvision

Dero Security Products

Dahua

CDVI

NetworxConnect

Uniview

ASIS

Multiwacht

Add Secure

Crown Security Services

Top Security

Eizo

SOBA

20face

Secusoft

2N

VAIBS

Advancis

Seris

Unii

Paxton

CardAccess

Boon Edam

Optex

i-Pro

RoSecure

Bydemes

HD Security

Koninklijke Oosterberg

De Beveiligingsjurist

Trigion

VEB

IDIS

SmartCell

ADI

Milestone

Lobeco

Oribi ID Solutions

Traka ASSA ABLOY

Sequrix

CSL

EAL

VBN

BHVcertificaat.online

GFT

OSEC

Seagate

Bosch Security Systems

Centurion

SMC Alarmcentrale

ASSA ABLOY

PG Security Systems

Alarm Meldnet

JMB Groep

Hanwha Vision Europe

Explicate

DZ Technologies

ARAS

Avigilon Alta

Nimo Drone Security

Alphatronics

HID

Brivo

Kiwa

MPL

NIBHV

Eagle Eye Networks

G4S

Akuvox

Nimo Dog Security

Ajax Systems

Crowdmanagement Koningsdag Utrecht bleek een puinhoop

20 februari 2020
Redactie
12:16

Bezoekers van de Koningsnacht en Koningsdag vorig jaar in Utrecht blijken door het oog van de naald te zijn gekropen. Dat schrijft De Telegraaf op basis van een alarmerend rapport. De drukte was te massaal en de handhaving door de gemeente Utrecht schoot op meerdere fronten tekort.

Er was een plan voor crowd management opgesteld, maar dat werkte niet omdat de afspraken niet werden nagekomen. Zo werden op verschillende plaatsen de looproutes geblokkeerd, waardoor mensen in een panieksituatie in de verdrukking konden komen. Er werden bijvoorbeeld podia gebouwd op plaatsen waar dat niet mocht en daartegen werd niet opgetreden. Ook verschillende vrijmarktactiviteiten zorgden voor onveilige situaties. Zo waren er optredens die veel publiek trokken, waardoor de doorstroming van het publiek vast liep en vluchtroutes werden geblokkeerd.

Te weinig politie
Het onderzoek is uitgevoerd door het Event Safety Institute (ESI). Onderzoekers bezochten Koningsdag in Utrecht en gingen onder andere na hoeveel mensen er per vierkante meter waren op sommige plaatsen. Dat liep op tot vier, terwijl 2,5 het toegestane maximum was. Op diverse plaatsen was het te druk, wat hier en daar tot agressie leidde. Daar was weinig tegen te doen, omdat instructies vanuit het Veiligheidsteam niet bij de mensen van Toezicht en Handhaving terecht kwamen. Ook was er te weinig politie om op te treden. Café hadden wel beveiligers ingehuurd, maar vaak niet voldoende. Bovendien konden die nauwelijks optreden, wegens het ontbreken van ruggensteun van de politie. Toen die eindelijk optrad, gebeurde dat te paard, waardoor mensen nog veel meer in de verdrukking kwamen.

Aanbesteding
De Telegraaf verkreeg het rapport via een Wob-verzoek (Wet openbaarheid bestuur), maar pas na vier maanden wachten. De redactie wilde het lezen omdat een Europese aanbesteding was uitgeschreven voor het crowd management in 2020. Inmiddels is de opdracht al gegund, al is nog niet duidelijk aan wie.
De gemeente Utrecht zegt dat bezoekers van Koningsdag ervan uit kunnen gaan dat de veiligheid in 2020 goed geregeld wordt. Men staat niet achter het rapport van het Event Safety Institute. Dat zou gebaseerd zijn op een ‘momentopname’ en niet op een evaluatie van het gehele evenement. De gemeente geeft wel aan enkele aanbevelingen te zullen overnemen, die betrekking hadden op incidenten die hebben plaatsgevonden.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner