Beveiliging nieuws

Onze partners

2N

Akuvox

ASSA ABLOY

CSL

NetworxConnect

Paraat

Nimo Drone Security

Boon Edam

Avigilon Alta

Lobeco

Seagate

Nimo Dog Security

Bydemes

ASIS

JMB Groep

VideoGuard

Top Security

Eagle Eye Networks

Explicate

VVNL

Kiwa

DZ Technologies

NIBHV

BHVcertificaat.online

Paxton

Gold-IP

Alphatronics

Alarm Meldnet

Genetec

SOBA

VEB

Uniview

Trigion

Seris

CardAccess

Sequrix

HD Security

Koninklijke Oosterberg

Masset Solutions

Optex

EAL

IDIS

VAIBS

SmartSD

Regio Control Veldt

Connect Security

Eizo

OSEC

VBN

SmartCell

PG Security Systems

SMC Alarmcentrale

Dahua

Nenova

Unii

Bosch Security Systems

ADI

Brivo

Advancis

Multiwacht

i-Pro

Service Centrale Nederland

Secusoft

HID

G4S

Crown Security Services

Hanwha Vision Europe

Ajax Systems

De Beveiligingsjurist

Dero Security Products

Hikvision

Oribi ID Solutions

20face

Securitas

Milestone

GFT

MPL

ARAS

RoSecure

Add Secure

CDVI

Traka ASSA ABLOY

Centurion

Cybercrime in 2020 ruim verdubbeld

8 februari 2021
Redactie
10:09

Het aantal misdaden gepleegd met ICT, gericht op ICT (ook wel bekend als cybercrime) verdubbelde het afgelopen jaar ruim ten opzichte van 2019. Er werden vorig jaar 10.714 cybercrime-misdrijven geregistreerd, zo blijkt uit een analyse van IT-dienstverlener Competa IT op basis van recente data van de politie.

Over heel 2020 registreerde de politie in totaal 10.714 cybercrime-misdrijven. Sinds de jaarlijkse registratie van cybercrime (in 2012) is dit het hoogste aantal tot nu toe. Het is tevens de sterkste stijging (ten opzichte van het jaar ervoor) die tot nu toe werd geregistreerd. Vergeleken met 2019 is er namelijk sprake van een toename van 127,2 procent – een ruime verdubbeling. Onder cybercrime-misdrijven vallen ‘klassieke’ varianten als DDoS-aanvallen, ransomware, virussen en malware, maar ook gedigitaliseerde misdaden via bijvoorbeeld internetoplichting, afpersing en/of phishing.

Grote verschillen tussen regionale eenheden
Hoewel cybercrime-misdrijven overal in Nederland worden gepleegd, bestaan er grote verschillen op regionaal niveau. De Nederlandse politie telt, naast de Landelijke Eenheid, tien regionale eenheden, waarbij cybercriminaliteit het vaakst geregistreerd wordt in de politieregio’s Oost-Nederland, Midden-Nederland en Noord-Holland.
Waar cybercriminelen tussen 2012 en 2015 vooral actief waren in Oost-Nederland, kwam er een ‘trendbreuk’ in 2016. In dat jaar werden de meeste cybercrime-misdrijven geregistreerd in Midden-Nederland. Sindsdien (van 2017 tot en met 2020) is het de politie in Noord-Holland die – relatief gezien – de meeste aangiften binnenkrijgt van cybercriminaliteit.

Internetcriminaliteit hardnekkig probleem
Online privacy en veiligheid valt niet te garanderen en om deze reden is het probleem lastig aan te pakken. Het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Nationaal Cyber Security Centrum en verschillende andere organisaties, platformen en websites organiseren en presenteren regelmatig campagnes en voorlichtingsmateriaal.
Ook Competa IT roept consumenten op, zich goed (of beter) te beschermen tegen internetcriminaliteit. “Het sterk(er) maken van wachtwoorden is bijvoorbeeld een terugkerend onderwerp, maar ook gebruik van software-oplossingen, het maken van back-ups en het opkrikken van de algemene digitale kennis kunnen effectief helpen bij digitale weerbaarheid”, aldus Andy Haxby – directeur van Competa IT.

Bekijk de cybercrime-analyse.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Videoguard

MPL

Seagate

Wordt een partner