Cybersecurity-centrum voor niet-vitale bedrijven

Volgend jaar komt er een kenniscentrum dat bedrijven moet helpen bij het vergroten van hun digitale veiligheid. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet investeert vanaf volgend jaar 2,5 miljoen euro per jaar in dit Digital Trust Centre (DTC).

Het kenniscentrum is bedoeld om niet-vitale bedrijven te beschermen tegen cyberdreigingen. Dit gebeurt door bij cyberaanvallen direct te waarschuwen en door advies te geven over beveiliging. Voor vitale bedrijven, zoals energieleveranciers en telecomproviders, is er al iets vergelijkbaars, namelijk het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Dat ondersteunt ook overheidsorganisaties, maar geen bedrijven die geen maatschappelijk belang hebben. Toch worden ook die steeds vaker het slachtoffer van cybercrime. Daarom wordt nu het DTC opgericht.

Samenwerkingsverbanden
Al in juni ging de Tweede Kamer akkoord met de oprichting van het Digital Trust Centre. Ook de Cyber Security Raad, die het kabinet adviseert over digitale veiligheid, pleit voor een kenniscentrum voor niet-vitale bedrijven.
Het nieuwe Digital Trust Centre gaat in 2018 van start en zal nauw samenwerken met het Nationaal Cyber Security Centrum. Aansturing gebeurt vanuit de ministeries van Economische Zaken en Veiligheid en Justitie. Daarnaast komen er samenwerkingsverbanden van bedrijven, die worden aangewezen als eerste aanspreekpunt voor bedrijven. Ook komt er een digitaal platform waar de bedrijven terechtkunnen. Het is nog niet bekend waar het DTC gevestigd zal worden.

Gedeeld

Geef een reactie