Beveiliging nieuws

Onze partners

VideoGuard

Secusoft

Kiwa

Bosch Security Systems

HID

IDIS

Koninklijke Oosterberg

ADI

Unii

Optex

BHVcertificaat.online

Nimo Dog Security

Sequrix

VBN

Genetec

DZ Technologies

EAL

Advancis

MPL

Uniview

PG Security Systems

Paraat

Seris

Top Security

Dero Security Products

SOBA

20face

NetworxConnect

G4S

Bydemes

Paxton

ASIS

RoSecure

Akuvox

CardAccess

SmartSD

Alarm Meldnet

Multiwacht

Masset Solutions

Ajax Systems

VEB

Traka ASSA ABLOY

SmartCell

Connect Security

OSEC

Gold-IP

Nimo Drone Security

CSL

Eizo

CDVI

JMB Groep

Regio Control Veldt

De Beveiligingsjurist

Hikvision

Eagle Eye Networks

VVNL

ASSA ABLOY

Boon Edam

Centurion

Securitas

Seagate

Nenova

GFT

Explicate

2N

Milestone

HD Security

Dahua

Avigilon Alta

Hanwha Vision Europe

Lobeco

ARAS

SMC Alarmcentrale

Service Centrale Nederland

Crown Security Services

Add Secure

Brivo

Trigion

Oribi ID Solutions

VAIBS

NIBHV

i-Pro

Alphatronics

Dagelijks meerdere meldingen over koolmonoxidevergiftiging

6 februari 2019
Redactie
07:21

Uit een recent gehouden enquête van de Nederlandse Brandwonden Stichting blijkt dat 85 procent van de mensen denkt géén risico te lopen op koolmonoxidevergiftiging. Een derde weet niet hoe een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen is. Daarom is de brandweer een nieuwe voorlichtingscampagne gestart.

“Alleen al in de regio Rotterdam-Rijnmond krijgen we dagelijks meerdere meldingen binnen over een mogelijke koolmonoxidevergiftiging”, zegt Peter Schuurmans, Officier van Dienst bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. “In bijna de helft van de gevallen blijkt het ook daadwerkelijk te gaan om een koolmonoxidevergiftiging. Een verontrustend aantal.”

Zorgelijk
Jet Vroege, Dossierhouder Koolmonoxide bij Brandweer Nederland, zegt het zorgelijk te vinden dat er dagelijks meerdere meldingen van koolmonoxide bij de brandweer binnenkomen. “Wij brengen nu in kaart hoeveel incidenten er in alle 25 veiligheidsregio’s plaatsvinden. Een koolmonoxidevergiftiging kan echt iedereen overkomen. Het maakt je ziek en leidt in het ernstigste geval tot de dood. Het is van levensbelang dat mensen zich wél bewust zijn van het risico op een vergiftiging én hoe je deze kunt voorkomen. Daarom starten we samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’.”

Koolmonoxidemelder redt levens
Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige ontbranding. Het is zeer giftig en je ruikt, ziet en proeft het niet. Het is daarom belangrijk dat iedereen een koolmonoxidemelder ophangt, op de juiste plaats. Niet alleen bij geisers en gaskachels, maar ook bij (moderne) cv-ketels. Uit het onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden geen koolmonoxidemelder in huis heeft.
Een hardnekkig misverstand is volgens de brandweer dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht. Dit klopt niet: koolmonoxide is iets lichter dan lucht en uit onderzoek blijkt dat koolmonoxide met de warme lucht uit het verbrandingstoestel stijgt. Daarom is het advies om een koolmonoxidemelder in de ruimte van het verbrandingstoestel hoog aan het plafond te monteren. In de overige ruimtes kan het apparaat het beste op ademhoogte worden geplaatst. Naast het installeren van een koolmonoxidemelder is het verstandig om het verbrandingstoestel in huis jaarlijks te laten controleren door een erkend installateur en het huis 24 uur per dag en 7 dagen per week te ventileren. Met deze maatregelen is een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Meer informatie is te vinden op www.brandweer.nl/koolmonoxide.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

MPL

Wordt een partner