Beveiliging nieuws

Onze partners

Trigion

Seagate

Avigilon Alta

Bosch Security Systems

EAL

ASSA ABLOY

MPL

Dahua

ADI

Centurion

Gold-IP

Unii

Nimo Dog Security

SOBA

Brivo

Paxton

Explicate

Paraat

Securitas

JMB Groep

VideoGuard

Alarm Meldnet

Crown Security Services

Multiwacht

Secusoft

Optex

Boon Edam

Genetec

NIBHV

2N

Dero Security Products

Nenova

VEB

Eagle Eye Networks

Masset Solutions

NetworxConnect

Seris

De Beveiligingsjurist

Regio Control Veldt

20face

ARAS

PG Security Systems

HID

Milestone

SMC Alarmcentrale

Advancis

CSL

Alphatronics

Lobeco

IDIS

DZ Technologies

Connect Security

Hanwha Vision Europe

Top Security

Ajax Systems

GFT

Kiwa

VAIBS

Eizo

CardAccess

SmartCell

ASIS

Koninklijke Oosterberg

Oribi ID Solutions

SmartSD

Akuvox

Sequrix

Add Secure

Uniview

HD Security

Traka ASSA ABLOY

OSEC

Service Centrale Nederland

Nimo Drone Security

Bydemes

Hikvision

i-Pro

BHVcertificaat.online

CDVI

VVNL

VBN

G4S

RoSecure

Daling voertuigdiefstallen duurt voort

25 januari 2016
Redactie
07:02

Het totaal aantal voertuigdiefstallen is in 2015 gedaald tot onder de dertigduizend. Dat maakt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit vandaag bekend. De daling wordt vooral toegeschreven aan de steeds betere beveiliging van nieuwe auto’s.

De diefstal van het aantal gestolen personenauto’s daalde ten opzichte van 2014 met 5,8 procent naar 10.091 auto’s. Andere opvallende dalingen betroffen de lichte bedrijfswagens (-20,5 procent), zware bedrijfswagens (-31 procent) en aanhangwagens/caravans/opleggers (-21 procent). Het aantal gestolen brom- en snorfietsen schommelt al jaren om hetzelfde aantal. Afgelopen jaar is het aantal diefstallen van motorfietsen met ruim 5 procent gestegen.
Met name de daling van het aantal gestolen jonge auto’s (-14 procent) is markant. Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit kan dit voor een deel worden verklaard door het feit dat in jonger auto’s betere alarmsystemen worden gemonteerd. Daardoor is het voor autodieven moeilijker deze onopgemerkt te openen en de software te kraken. Visser: “Dat betekent niet dat we achterover gaan zitten. Het dievengilde richt zich nu meer op personenauto’s van 4 tot 8 jaar oud. Het aantal diefstallen binnen deze categorie is met 16 procent toegenomen. In algemene zin raden wij autobezitters aan zich te laten informeren over het diefstalrisico van hun auto. Op basis daarvan kunnen zij een betere beveiliging van hun auto te overwegen.’
Opvallend is dat personenauto’s ouder dan acht jaar minder in trek zijn. De dalende trend van voorgaande jaren heeft zich bij deze categorie voortgezet.”
De Volkswagen Golf is nog altijd favoriet bij het dievengilde. Van dit type verdwenen er 1510. Met grote afstand volgt de volgt de Volkswagen Polo met 935 exemplaren. Verder verdwenen er 406 BMW’s uit de 3-serie, 259 Opel Corsa’s, 217 Audi A4’s, 200 Mercedessen uit de E-klasse, 193 Seat Ibiza’s, 166 BMW’s uit de 1-serie, 161 Renault Clio’s en 156 Citroëns C1.
Ondanks dat het aantal gestolen voertuigen daalt, toont het terugvindpercentage ook een dalende trend. Het aandeel teruggevonden gestolen personenauto’s daalde van 39,6 procent naar 37,4 procent. De samenwerkende partijen richten zich naast de preventie dan ook in toenemende mate op het vergroten van het aandeel auto’s dat weer wordt teruggevonden. Daarbij wordt onder meer geïnvesteerd in de toepassing van systemen die de auto na diefstal traceerbaar maken en een versterking van de opsporing.
Visser: “Gelukkig hebben we in Nederland op het thema voertuigcriminaliteit een zeer hechte samenwerking tussen overheid, branche en verzekeraars waardoor we in staat zijn hier paal en perk aan te stellen.”

 

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

MPL

Wordt een partner