De Eerste Bankovervallen in Andere tijden

Als het niet om zoiets ernstigs ging dan zou het grappig kunnen zijn. Bijna alle bankmedewerkers kunnen vertellen over de zorgeloosheid waarmee destijds met het geld werd omgesprongen. ?Wij lunchten gewoon met de kluisdeur open?, vertelt een medewerker van de bank. Veertig jaar geleden kenden we het in ons land nog nauwelijks bankovervallen. Maar in de jaren zestig werd het een ware hausse. Elke week een kraak en elke week op het journaal. Hoe Nederland zijn onschuld verloor en banken en boeven een beveiligingswedloop begonnen. In het televisie programma Andere tijden van de vpro wordt een goede indruk gegeven hoe onze hedendaagse beveiliging is ontstaan.

D? eerste bankoverval in Nederland is niet meer te traceren. Er is wel een bankoverval die door justitie en de banken als de eerste wordt beschouwd: de overval van de Amro-bank in Tilburg, op 15 oktober 1965. Maar er waren er al eerder, veel eerder zelf. Vlak na de oorlog zorgde bijvoorbeeld de overval op een bank in IJsselmonde voor veel commotie. Nog verder terug, in 1916, vond er een heuse schietpartij plaats bij een overigens mislukte overval op de firma G.J en A.E Groeneveld, Kassiers en Handelaars in Effecten aan het Marktplein in Winschoten. En ook de hierboven genoemde overval in Utrecht was twee maanden eerder dan die in Tilburg ? en daarmee de eerste overval in Nederland die het Journaal haalde.

De eerste beveiliging systemen konden soms tot hilarische taferelen leiden, bijvoorbeeld bij de invoering van het stil alarm. Nordholt vertelt hoe in het begin van de jaren zeventig een klant een bank in de Groningse binnenstad betreedt. Het personeel is niet aanwezig, maar de klant ziet wel een knop op de balie. In de veronderstelling dat hij daarmee het bankpersoneel oproept drukt hij nietsvermoedend de knop in. Maar in plaats van een bankmedewerker staan er in de kortste keren zes politieauto?s voor de deur.

Wat opvalt in de reportages van het Journaal uit die tijd zijn de verbaasde gezichten, de opgewonden blikken, en vooral, die onstuimige openhartigheid. Een bankoverval: het was Groot Nieuws in Nederland, halverwege de jaren zestig. Want dat d?t toch kon gebeuren in het keurige Nederland, dat ondenkbare zie je terug in de archiefbeelden van toen.

Het is bijna ontroerend te zien hoe de jonge Utrechtse bankbediende Hans van Baal in 1965 aan Journaal-verslaggever Fred Emmer, uitlegt dat hij zich nog snel achter de openstaande kluisdeur kon verschuilen toen er opeens een man met een pistool de bank binnenkwam. En dat hij daarna de overvaller zei dat hij niet eerder te voorschijn kwam voordat het pistool was weggelegd. Wat de overvaller vervolgens overigens deed. En terwijl Van Baal uitgebreid door Emmer wordt ge?nterviewd proberen tientallen mensen pal voor de bank een glimp op te vangen van de sporen van de overval. Groot Nieuws dus.

De volledige reportage ‘De Eerste Bankovervallen’ is te bekijken met een real media speler via de website van Andere tijden: De Eerste Bankovervallen

Gedeeld

Geef een reactie