Beveiliging nieuws

Onze partners

Top Security

Regio Control Veldt

Trigion

i-Pro

20face

CSL

Traka ASSA ABLOY

Ajax Systems

Bydemes

Multiwacht

Secusoft

Nimo Dog Security

Milestone

Koninklijke Oosterberg

IDIS

SmartCell

Crown Security Services

Hikvision

Uniview

Connect Security

BHVcertificaat.online

Avigilon Alta

Hanwha Vision Europe

HID

HD Security

JMB Groep

Oribi ID Solutions

NIBHV

VVNL

SMC Alarmcentrale

Sequrix

CardAccess

Seagate

Eagle Eye Networks

Service Centrale Nederland

ASSA ABLOY

2N

De Beveiligingsjurist

Eizo

Nimo Drone Security

Genetec

VEB

G4S

Alarm Meldnet

MPL

Akuvox

ARAS

OSEC

Kiwa

PG Security Systems

Paxton

Masset Solutions

CDVI

Unii

SOBA

Dero Security Products

ADI

Centurion

NetworxConnect

GFT

DZ Technologies

Gold-IP

EAL

Lobeco

Brivo

Seris

VAIBS

RoSecure

Bosch Security Systems

SmartSD

Paraat

Securitas

Alphatronics

Dahua

Nenova

ASIS

Add Secure

Explicate

VideoGuard

VBN

Advancis

Optex

Debat over burgerparticipatie in het politiewerk

14 november 2018
Redactie
07:06

Vooral bij zeer ernstige misdrijven zijn burgers graag bereid de politie een handje te helpen bij de opsporing. Regelmatig worden daarbij successen geboekt. Toch kunnen er ook nadelen zitten aan het ‘agentje spelen’ door burgers. Daarover gaat donderdagavond een debat in De Balie in Amsterdam.

“Wie een vermist kind thuisbrengt of een zakkenroller overmeestert is van oudsher een held”, zeggen Ianthe Mosselman en Rokhaya Seck van het bekende debatcentrum. “En met het gebruik van sociale media lukt het burgers ook steeds vaker om vermiste personen of daders op te sporen. Zo was het de burger-onderzoeksgroep Bellingcat die onderzocht wie de MH17 had neergehaald. En vorig jaar zochten burgers en politie zij aan zij naar de vermiste Anne Faber.”
Maar er zitten ook nadelen aan als niet voor politiewerk opgeleide burgers zich met opsporing gaan bezighouden. Bewijsmateriaal kan zoek raken, aangetast of meegenomen worden. En sommige fanatieke speurneuzen kunnen volgens Mosselman en Seck de verleiding niet weerstaan om ook nog eens zelf voor rechter te spelen. Tijdens het debat onderzoeken burgers en experts waar in de rechtsstaat de grenzen liggen bij burgerparticipatie.

Donkere kanten
Tijdens het debat nodigt De Balie het publiek en de experts uit om hun licht te laten schijnen op misdrijven, opsporing en digitalisering in het heden en de toekomst. Aan het woord komen onder andere Arnout de Vries (onderzoeker TNO), Karlijn Roex (socioloog), de organisatie Control Alt Delete en Sven Brinkhof (strafrechtexpert). Er worden casussen ingebracht door Ready2Help, Arnout de Vries en Henri Appeldoorn (politiecoördinator toezicht). Deze avond over burgeropsporing is de eerste in een Programmareeks ‘Opsporing & Vervolging in de toekomst’. Doel is het in samenwerking met de politie en het OM maken van een serie over de herpositionering van politie en burger in het digitale tijdperk. Hoe kunnen alle partijen het best gezamenlijk anticiperen op technologische ontwikkelingen in relatie tot politiewerk en criminaliteit? En hoe kan daarbij de rechtsstaat worden gewaarborgd? Brengen technologische ontwikkelingen ons het ultieme veiligheidsklimaat, of zullen we kennismaken met de donkere kanten van nieuwe technologie à la hitserie Black Mirror?

Kaarten voor het debat zijn te bestellen via deze link.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

MPL

Seagate

Wordt een partner