Beveiliging nieuws

Onze partners

PG Security Systems

Milestone

SOBA

OSEC

Paxton

Centurion

MPL

Multiwacht

CDVI

Dahua

CardAccess

Connect Security

Boon Edam

Seris

JMB Groep

VBN

Nimo Drone Security

SMC Alarmcentrale

Akuvox

Regio Control Veldt

2N

RoSecure

Avigilon Alta

G4S

IDIS

Dero Security Products

ASIS

BHVcertificaat.online

GFT

SmartSD

De Beveiligingsjurist

Seagate

Add Secure

Top Security

CSL

ADI

Crown Security Services

Optex

Secusoft

NIBHV

HD Security

SmartCell

Service Centrale Nederland

VideoGuard

Nenova

ASSA ABLOY

Masset Solutions

Kiwa

Brivo

Traka ASSA ABLOY

HID

Genetec

Koninklijke Oosterberg

Gold-IP

Bydemes

Alarm Meldnet

20face

Explicate

Lobeco

VEB

Paraat

VVNL

Eizo

Alphatronics

ARAS

Ajax Systems

Hanwha Vision Europe

VAIBS

Trigion

Bosch Security Systems

DZ Technologies

EAL

Hikvision

Unii

Eagle Eye Networks

Nimo Dog Security

Uniview

Sequrix

Securitas

NetworxConnect

i-Pro

Oribi ID Solutions

Advancis

Defensie vergroot slagkracht tegen cyberdreiging

12 november 2018
Redactie
16:08

Defensie zegt haar offensieve cybercapaciteiten en cyberweerbaarheid te gaan vergroten. Dat zou nodig zijn om de krijgsmacht en Nederland te beschermen tegen de digitale dreigingen. De grootste dreiging komt van landen, die zich weinig aantrekken van de regels.

Dit staat in de nieuwe Defensie Cyber Strategie die minister Ank Bijleveld-Schouten maandag aan de Kamer stuurde. De cyberdreiging is volgens de minister de afgelopen jaren fors toegenomen. Goede verdediging en beveiliging zijn niet voldoende om kwaadwillende landen of organisaties te weerhouden van digitale aanvallen. “Daarom moeten we echt investeren in de bestrijding van digitale spionage, beïnvloeding en sabotage”, benadrukt Bijleveld.

Tegenstander afschrikken
Het ontwikkelen van aanvallende digitale slagkracht is daarom noodzakelijk. “Om tegenstanders af te schrikken, moeten we laten zien dat we terug kunnen slaan”, legt Bijleveld uit. “Verder gaan we daders vaker publiekelijk aanspreken, zoals bij de door de MIVD verstoorde Russische cyberoperatie in Den Haag, gericht tegen de OPCW.”
Ook moet er rekening mee worden gehouden dat bepaalde landen doelgericht malware plaatsen in vitale sectoren van Nederland. Dit gebeurt om die later te kunnen beschadigen of beïnvloeden bij een eventueel (militair)conflict. Defensie moet hiertegen kunnen optreden, in nauwe samenwerking met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de betreffende sectoren.

Nieuwe verdedigingsinstrumenten
Uit de strategie blijkt ook dat er nieuwe verdedigingsinstrumenten komen. Zoals sensoren om aanvallen beter en sneller te kunnen ontdekken. De kennis van het personeel moet optimaal zijn en blijven. Ook moeten de cybermedewerkers beschikken over de modernste technieken.
Bij toekomstige missies en operaties wordt de digitale component steeds belangrijker. Het Defensie Cyber Commando is een belangrijke speler in dit verhaal. Net als andere gevechtseenheden is het een operationele eenheid met wapensystemen. Denk aan op maat gemaakte middelen om een brug te blokkeren, een radar uit te zetten of andere systemen te saboteren.
Defensie gaat vanaf volgend jaar 1,5 miljoen euro extra (investeren in cyberonderzoek totaal bijna 6,5 miljoen euro). Waar mogelijk wordt dat met andere ministeries gedaan. Bijleveld: “Kennis en innovatie zijn nodig om voor te blijven op tegenstanders en ons te beschermen tegen nieuwe digitale dreigingen.”

De Defensie Cyber Strategie 2018 is hier te downloaden.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

MPL

Seagate

Wordt een partner