Dekker wil extra beveiligde afdelingen in gevangenissen

Mede naar aanleiding van de aanval op de PI Zutphen wil minister Dekker van Rechtsbescherming dat er al op 1 maart een extra beveiligde afdeling komt in een nog niet genoemde gevangenis. Deze is bedoeld voor gedetineerden die niet in aanmerking komen voor de EBI in Vught, maar die te risicovol zijn voor het ‘normale’ gevangenisregiem.

De nieuwe afdeling moet niet alleen het ontsnappen bemoeilijken, maar is ook bedoeld om te voorkomen dat gedetineerden hun criminele praktijken in gevangenschap voortzetten. Gesprekken worden afgeluisterd en er is extra strenge controle op het naar binnen smokkelen van bijvoorbeeld telefoons door bezoekers. “Hoe meer van dit soort type gevaarlijke en roekeloze gedetineerden we binnen trekken, hoe meer plekken we hiervoor nodig hebben”, aldus minister Dekker. De speciale afdeling biedt plaats aan twaalf gedetineerden. Mogelijk komen er meer afdelingen als dat nodig is, maar niet elke gevangenis krijgt er een.

Bestaand plan
Het plan voor extra beveiligde afdelingen in gevangenissen bestond al, maar is naar aanleiding van het gebeurde in Zutphen nu in de publiciteit gebracht. De bedoeling is dat er ook meer gespecialiseerde gevangenissen komen. Dekker spreekt over inrichtingen voor gedetineerden met psychische problemen, ISD’s, inrichtingen voor stelselmatige daders, voor drugsverslaafden en draaideurcriminelen. Op het moment is er te weinig differentiatie, waardoor gedetineerden moeten verblijven in inrichtingen die voor hen niet geschikt zijn. Omar L. uit de PI Zutphen behoort volgens justitie bijvoorbeeld niet in de EBI in Vught, maar er was even geen andere oplossing die veilig genoeg werd geacht.

Strenge controle
De speciale afdelingen krijgen extra personeel per gedetineerde, een aparte beveiligde entree met strenge controle op smokkel en boeiluiken op de celdeuren. Gevangenen kunnen dan geboeid worden voordat de deur van de cel wordt geopend. Voor het luchten worden kooien gebouwd om ontsnappingen tegen te gaan. Deze kooien maken het ook moeilijker om wapens en drugs te bemachtigen die over de muur worden gegooid of met drones worden gedropt. De gedetineerden in de speciale afdeling mogen niet in contact komen met andere gevangenen om het ‘voortzetten van de business’ te bemoeilijken. Bezoek wordt extra streng gecontroleerd.

Gedeeld

Geef een antwoord