Dekker wil hogere leeftijdsgrens voor aansprakelijkheid ouders

Als kinderen tot en met 15 jaar schade aanrichten, moeten de ouders die vergoeden. Jongeren vanaf 16 jaar zijn echter zelf verantwoordelijk, maar hebben vaak geen geld. Daarom wil minister Dekker van Rechtsbescherming de leeftijdsgrens optrekken naar 18 jaar, zo laat hij dinsdag de Tweede Kamer weten.

Naar aanleiding van recente rellen, maar ook steekpartijen wil minister Dekker van Rechtsbescherming de aansprakelijkheid van ouders uitbreiden. De bedoeling is om hen op te laten draaien voor de schade, zolang hun kind nog geen 18 jaar is. Bij recente rellen werden namelijk vaak ook 16- en 17-jarigen opgepakt en veroordeeld tot het vergoeden van de aangerichte schade. Maar als het op betalen aankomt, blijkt er bij de jongeren vaak weinig te halen. Ouders zijn in die gevallen niet verplicht om voor de kosten op te draaien en dat wil Dekker met het wetsvoorstel veranderen.

Extra stok achter de deur
De demissionaire minister hoopt dat de maatregel voor ouders een ‘extra stok achter de deur’ is om ouders hun verantwoordelijkheid voor hun kinderen te laten nemen. ‘Op hen rust onverminderd de plicht en verantwoordelijkheid om te zorgen voor het welzijn en de veiligheid van het minderjarige kind, óók als het zich in de tweede helft van zijn puberteit bevindt’, schrijft hij aan de Kamer. Dekker zegt niet te begrijpen dat ouders het zomaar toestaan dat hun kinderen ’s avonds vernielend door de wijk trekken en messen op zak hebben. Bij ernstige gevallen kan de ouderlijke macht worden ontnomen, maar Dekker wil ook over een minder ingrijpend ‘instrument’ kunnen beschikken, waarmee tevens de slachtoffers meer kans lopen om schadeloos gesteld te worden.

Gedeeld

Geef een antwoord