Dertien jaar cel voor schieten op agenten

Het gerechtshof in Den Bosch heeft een 54-jarige man uit Breda in hoger beroep veroordeeld tot dertien jaar cel voor poging tot doodslag, zo meldt De Telegraaf. De man had zeven keer op twee agenten geschoten. Aanvankelijk was hij tot 16 jaar veroordeeld wegens poging tot moord.

De man sloeg op de vlucht toen de politie hem in 2011 in Best wilden fouilleren. Hij schoot zijn wapen leeg op de agenten en raakte een van hen in de lies. De politie schoot ook terug en raakte de man in zijn heup, been en voet.
De oorspronkelijke straf is met drie jaar verminderd omdat er volgens het gerechtshof geen sprake is van voorbedachte rade en dus niet van poging tot moord. “Het lijkt erop dat het schieten door de verdachte in een opwelling is gebeurd toen hij merkte dat de agenten hem wilde fouilleren. Er was te weinig reële gelegenheid om na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn handelen”, aldus het hof tegenover De Telegraaf.
Dat hij toch nog dertien jaar moet zitten komt volgens het hof omdat de schutter zijn eigen gedrag – nu nog steeds – ‘volstrekt logisch’ vindt. Hij noemde juist het gedrag van de agenten onverantwoord. De beschoten agenten kunnen intussen nog steeds niet aan het werk in hun oude functie. Het incident heeft grote invloed op hun leven, lieten zij weten in de rechtszaal.

Gedeeld

Geef een reactie