Detailhandel wil zakgeld stelende asielzoeker afpakken

Het zakgeld van asielzoekers die winkeldiefstal plegen moet worden afgepakt om gedupeerde ondernemers te compenseren. Dat stelt branchevereniging Detailhandel Nederland, zo meldt De Telegraaf.

Op dit moment blijven winkeliers volgens de brancheorganisatie met lege handen achter, omdat het onmogelijk is om financiële schade te verhalen op asielzoekers. Daarom wil Detailhandel Nederland met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) afspraken maken. Voor gewone burgers geldt dat als iemand wordt betrapt voor winkeldiefstal de stichting Afrekenen met Winkeldieven 181 euro bij de dader vordert. Het geld gaat naar de winkelier ter compensatie van de directe en indirecte schade, zoals tijdverlies. Daarnaast kan de winkeldief ook nog strafrechtelijk worden vervolgd.
“Bij asielzoekers proberen we dat wel te innen, maar omdat deze mensen geen vaste verblijfplaats of geld hebben is dat bijna onmogelijk”, zegt Bert van Steeg, secretaris Winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland in De Telegraaf. Hij wil kijken of de 181 euro door de COA’s betaald kan worden, die het bedrag dan inhouden op het zakgeld van de dief. Iedere winkeldiefstal in Nederland moet met een sanctie bestraft worden vindt Van Steeg.

Gedeeld

Geef een reactie