Minder aangifte fietsdiefstal vorig jaar

Per dag wordt gemiddeld 271 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal. Toch is het aantal aangiften in 2015 iets gedaald, namelijk van 103.153 naar 98.916. Dat maakt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit bekend.

Het werkelijke aantal fietsendiefstallen ligt volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit aanzienlijk hoger. Exacte cijfers zijn niet bekend,  maar de schatting is dat maar 30 procent van de slachtoffers aangifte doet. De stichting adviseert om altijd aangifte te doen. Belangrijk is daarbij om vooraf alle unieke kenmerken van de fiets te registreren, zoals merk, type, framenummer en kleur.
In 2016 gaat het overigens de goede kant op. In de eerste drie maanden van dit jaar is 23.290 keer aangifte gedaan, wat neerkomt op bijna 256 fietsdiefstallen per dag.
In relatie tot het aantal inwoners, worden in Groningen de meeste fietsdiefstallen aangegeven. Het ging hier om 1,73 procent van de inwoners. Ook in Delft (1,48%), Enschede (1,39%) en Maastricht (1,37%) wordt relatief vaak aangifte gedaan. Op Vlieland daalde het aantal aangiften van negentien naar vier. Klik hier voor een overzicht per gemeente.

Gedeeld

Geef een reactie