Beveiliging nieuws

Onze partners

CSL

VVNL

NetworxConnect

ASSA ABLOY

Add Secure

IDIS

Koninklijke Oosterberg

Seagate

Crown Security Services

MPL

i-Pro

Hanwha Vision Europe

Alphatronics

JMB Groep

ASIS

Bydemes

SOBA

Traka ASSA ABLOY

Nenova

SmartSD

Unii

Eizo

ADI

2N

Trigion

Kiwa

VAIBS

Seris

Multiwacht

Paxton

Service Centrale Nederland

PG Security Systems

Boon Edam

Top Security

Eagle Eye Networks

Secusoft

CardAccess

Uniview

Paraat

Advancis

BHVcertificaat.online

VEB

Avigilon Alta

Gold-IP

RoSecure

Bosch Security Systems

Connect Security

De Beveiligingsjurist

Regio Control Veldt

Nimo Drone Security

ARAS

Centurion

SMC Alarmcentrale

SmartCell

HD Security

Hikvision

NIBHV

Sequrix

Nimo Dog Security

Brivo

Explicate

HID

Dero Security Products

Oribi ID Solutions

Akuvox

Masset Solutions

Dahua

Alarm Meldnet

Lobeco

G4S

VideoGuard

VBN

Optex

Genetec

Milestone

20face

OSEC

EAL

CDVI

DZ Technologies

Ajax Systems

GFT

Securitas

Diverse mensen aangehouden wegens oproep tot rellen

27 november 2021
Redactie
08:50

De politie heeft de afgelopen dagen diverse mensen opgepakt, nadat die via sociale media hadden opgeroepen om te gaan rellen. Vier van hen komen uit Lopik. Andere kwamen uit Beverwijk, Herkenbosch, Hilversum en Zeist. De opruier uit Zeist heeft een online gebiedsverbod gekregen.

Naast de handhaving van de openbare orde op straat, investeert de politie intensief in de opsporing van mensen die op strafbare feiten als opruiing of andere strafbare feiten plegen. Hieronder valt ook opruiing; het al dan niet via sociale media aanzetten tot strafbare feiten. Opruiing zelf is ook een strafbaar feit. De strafmaat is fors en kan zelfs oplopen tot een gevangenisstraf van een aantal jaar. Niet alleen het plaatsen van dit soort berichten is strafbaar, maar ook het delen ervan. Dit soort vergrijpen levert een strafblad op en heeft dus grote gevolgen voor de toekomst van de plaatser of deler. Ook voor minderjarigen zijn er stevige straffen en grote gevolgen, waarschuwt de politie.

SMS-bom
In het onderzoek naar een Whatsapp-groep in Lopik wist de recherche meerdere personen te identificeren. Daarop hebben agenten direct opgetreden en hielden zij vrijdag een 15-jarige jongen en drie mannen van 28, 31 en 46 jaar uit Lopik aan. Alle personen worden verdacht van het aansporen tot geweld en zitten nog vast. De politie stuurde in samenwerking met het openbaar ministerie een SMS-bom naar alle deelnemers van de whatsapp-groep. Hierin werden de leden opgeroepen om niet te gaan rellen. Ook waarschuwde de politie dat hun identiteit bekend is.
Donderdag hield de politie een man uit Hilversum aan voor opruiing. Hij riep op sociale media op tot gewelddadigheden tegen de politie en de overheid. De politie startte een onderzoek nadat zij informatie had gekregen dat de 32-jarige man op sociale media opriep tot geweld. Het onderzoek leidde tot de identiteit en woonplaats van de man, waarna de officier van justitie toestemming gaf voor zijn aanhouding.

Online gebiedsverbod
Vrijdagochtend werd in Beverwijk een 17-jarige jongen aangehouden op verdenking van opruiing. De verdachte zou op sociale media bedreigende en opruiende berichten hebben geplaatst die opriepen tot geweld tegen de overheid. In een onderzoek naar meerdere bedreigingen aan het adres van leden van het kabinet en oproepen tot geweld die half november werden geplaatst op sociale media wist de recherche de verdachte te identificeren. Daarop werd direct actie ondernomen en hielden zij de jongen ’s ochtends in zijn woning aan. Hij is meegenomen naar het politiebureau en zit vast voor verder onderzoek.
De 17-jarige jongen die in Zeist werd aangehouden wordt er van verdacht op sociale media dreigende en opruiende uitlatingen te hebben gepost waarbij hij opriep om vrijdagavond te gaan rellen in Utrecht. Het onderzoek van de politie leidde tot zijn identiteit en woonplaats. De verdachte is ingesloten en wordt verhoord. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft de jongen een onlinegebiedsverbod opgelegd. Hij mag op geen enkele manier online aanleiding geven tot ongeregeldheden in de stad. Hij heeft een dwangsom van 2500 euro opgelegd gekregen voor als hij het verbod negeert.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner