Dode bij explosie in Utrecht oefende voor plofkraak

Een man die vorig jaar september om het leven kwam bij een explosie in een bedrijfspand in Utrecht, was bezig met het testen van explosieven voor een plofkraak. Dat bleek woensdag tijdens een voorbereidende zitting tegen een 23-jarige man, die ook in het gebouw was tijdens de ontploffing.

De explosie vond plaats op 5 september 2020 in een gebouw aan de Californiëdreef in de Utrechtse wijk Overvecht. Een paar dagen later werd de man gearresteerd die woensdag terecht stond. Hij wordt ervan verdacht lid te zijn van een criminele organisatie die zich bezighield met plofkraken. De bende had het gemunt op geldautomaten in Duitsland. Ze hadden bij een fabrikant geldautomaten besteld om op te oefenen. Tijdens zo’n oefening ging het mis en kwam een 29-jarig bendelid om het leven.

Verborgen camera
Volgens het OM hield de politie het pand al een tijdje in de gaten. Ook was bekend dat de bende geldautomaten bestelde om mee te oefenen. Er was zelfs een verborgen camera geplaatst, die in beeld bracht hoe de verdachten een geldautomaat openbraken. De bendeleden gingen daarbij professioneel te werk. Tijdens de zitting zei de verdachte niets met criminaliteit te maken te hebben. Toen hij met de camerabeelden werd geconfronteerd, vertelde hij dat hij alleen uit nieuwsgierigheid aanwezig was. De man zou na de explosie nog geprobeerd hebben het leven van het slachtoffer te redden. Hij zit inmiddels acht maanden in voorarrest. Zijn advocaat wil hem voorlopig vrij hebben, zodat hij behandeld kan worden voor het trauma dat hij door de explosie heeft opgelopen. De rechter vond dat echter geen goed plan. Wel wordt onderzocht of thuisarrest met een enkelband een optie is. Naar drie andere verdachten is de politie nog op zoek.

Gedeeld

Geef een antwoord