Wat doet de overheid voor onze veiligheid?

Het is een Haagse traditie. Direct na een terroristische aanslag roept iedereen om harde maatregelen. Ook vanavond zal dat gebeuren, als de Kamer debatteert over de aanslagen in Brussel. Diezelfde Kamer wilde enkele jaren nog een derde van het budget van de nationale inlichtingendienst AIVD schrappen.

Er wordt wel degelijk iets gedaan. De bezuinigingen op de AIVD werden teruggedraaid, direct nadat het nationale alerteringsniveau was opgeschaald naar drie. De aanslag in het Joods Museum in Brussel in mei 2014 was aanleiding om 38 maatregelen te treffen tegen radicalisering en aanslagen. Veel van die maatregelen zijn nu van kracht. Zo kan iemand met een dubbele nationaliteit het Nederlanderschap worden afgenomen als hij zich met terrorisme bezighoudt. Ook is van 235 jihadisten hun Nederlandse paspoort ingetrokken, zijn van 95 strijders de uitkering stopgezet en zijn bij 23 verdachten de banktegoeden bevroren.
Maar ook wachten nog veel maatregelen op goedkeuring van de onderliggende wetgeving, zoals een wet die het moeilijker moet maken om aan grondstoffen voor explosieven te komen. Hetzelfde geldt voor het aftappen van data- en telefoonverkeer en het controleren van reisgegevens.
Intussen gaan er stemmen op voor verder gaande maatregelen, zoals het sluiten van de grenzen. Maar dat gaat Nederland  structureel 9 miljard euro aan handel kosten, zo heeft het Centraal Planbureau (CPB) uitgerekend.
Wel ziet het er naar uit dat detentie van terugkeerders gaat plaatsvinden. Deze vormen namelijk een groot gevaar, omdat ze militair getraind zijn en gewend zijn aan extreem geweld.

Gedeeld

Geef een reactie