Beveiliging nieuws

Onze partners

VBN

ARAS

Explicate

VAIBS

SMC Alarmcentrale

NIBHV

CardAccess

Service Centrale Nederland

G4S

Bydemes

Milestone

VideoGuard

Gold-IP

Lobeco

Avigilon Alta

Multiwacht

Koninklijke Oosterberg

Alphatronics

SOBA

2N

Bosch Security Systems

DZ Technologies

Nimo Dog Security

Traka ASSA ABLOY

Nimo Drone Security

VVNL

HD Security

IDIS

SmartCell

OSEC

Dahua

Crown Security Services

GFT

BHVcertificaat.online

ASIS

Nenova

ADI

Secusoft

Top Security

Paraat

JMB Groep

Genetec

Unii

Masset Solutions

Akuvox

Sequrix

EAL

HID

Boon Edam

Kiwa

Connect Security

Seagate

Centurion

Ajax Systems

Brivo

PG Security Systems

MPL

Trigion

Eizo

i-Pro

Alarm Meldnet

Regio Control Veldt

NetworxConnect

RoSecure

Oribi ID Solutions

Add Secure

Securitas

CDVI

Paxton

Optex

CSL

Dero Security Products

20face

VEB

Hikvision

Seris

De Beveiligingsjurist

Eagle Eye Networks

Hanwha Vision Europe

Uniview

ASSA ABLOY

Advancis

SmartSD

Door miscommunicatie criminele vreemdeling niet altijd uitgezet

6 september 2021
Redactie
11:31

Organisaties die elkaar moeten informeren over verdachte of veroordeelde vreemdelingen, doen dit niet allemaal volgens de afgesproken werkwijze. Daardoor kunnen criminele vreemdelingen ten onrechte in Nederland blijven. Dit blijkt uit het onderzoek Vreemdelingen in de strafrechtketen (VRIS) van de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Een goede informatieoverdracht is wel nodig om te voorkomen dat criminele vreemdelingen hier blijven terwijl ze Nederland zouden moeten en kunnen verlaten. Om het informatietekort op te vangen, gaan organisaties zelf op zoek naar benodigde gegevens. Hierdoor komen de meeste criminele vreemdelingen in aanmerking voor vertrek. Soms komt het toch voor dat iemand blijft.

Ketenprocesbeschrijving
Een aangehouden verdachte kan op diverse momenten in een strafproces worden vrijgelaten. Als de verdachte of veroordeelde een vreemdeling is die hier niet rechtmatig verblijft, dan moeten organisaties 1 op het gebied van migratie en strafrecht elkaar regelmatig informatie doorgeven over de vreemdeling. Zodra bekend is dat een vreemdeling op vrije voeten wordt gesteld op grond van het strafrecht, moet dit gemeld worden bij een organisatie uit de migratieketen. Zodat die kan besluiten of en hoe de vreemdeling Nederland moet verlaten. Deze informatieverstrekking moet verlopen volgens de afgesproken werkwijze in de zogeheten Ketenprocesbeschrijving VRIS. Hierin zijn afspraken over het uitwisselen van informatie tussen betrokken organisaties vastgelegd, bijvoorbeeld over de vrijlating.

Niet geborgd
Uit het onderzoek van de Inspectie JenV blijkt dat niet alle afspraken die zijn vastgelegd in deze Ketenprocesbeschrijving overeenkomen met de werkelijke situatie. Bovendien verloopt het delen van de informatie niet altijd volgens de afgesproken werkwijze. Dit betekent dat de informatieoverdracht niet geborgd is en vaak afhankelijk is van personen en individuele afspraken.
Dit komt doordat er geen centrale regie is op het VRIS-proces en de afspraken niet altijd volledig en helder zijn. Daarnaast weten medewerkers van sommige organisaties onvoldoende hoe zij moeten handelen.

Aanbevelingen
Ter verbetering van de informatieoverdracht geeft de Inspectie JenV een aantal aanbevelingen om te zorgen dat iedereen zich aan werkafspraken houdt en tijdig informatie deelt. Zo zou men moeten bezien hoe regie kan worden gehouden op de verdere ontwikkeling van de Ketenprocesbeschrijving VRIS en de uitvoering daarvan. De Inspectie JenV beveelt een periodieke evaluatie van de Ketenprocesbeschrijving aan om te zien of die aangepast moet worden. Daarnaast doet zij een aantal specifieke aanbevelingen aan betrokken organisaties om hun taken beter uit te kunnen voeren.

1 De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V), de politie/Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM), de Koninklijke Marechaussee (KMar), de Justitiële Informatie Dienst (Justid) en het Openbaar Ministerie (OM).

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner