Douane stelt meldpunt corruptie in

Mede vanwege de recente corruptieschandalen in de Rotterdamse haven heeft de douane een centraal meldpunt ingesteld voor ‘buitengewone voorvallen’, zo meldt het AD. Hieronder valt onder andere corruptie door de onderwereld.

Bij het nieuwe meldpunt kunnen douanebeambten terecht als ze vermoeden dat een collega samenwerkt met criminelen die drugs of andere illegale handel willen invoeren. Ook kunnen verdachte zaken via een app worden gemeld. Dit kan ook anoniem. Dat laatste is niet onbelangrijk, want binnen de douane staan collegialiteit en loyaliteit hoog in het vaandel, zodat er niet snel bereidheid is een collega te verlinken.

Onderzoek
Onlangs liet het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoek doen naar corruptie in de rechtshandhaving. Dit werd uitgevoerd door de Universiteit Maastricht, de Open Universiteit en Avans Hogeschool. Hieruit blijkt dat douanebeambten vatbaar worden voor corruptie door frustraties over de eigen organisatie, slechte werkomstandigheden of geen perspectief op promotie.
Om dit tegen te gaan zijn het afgelopen jaar bij de douane workshops over integriteit gegeven. Ook worden grote zaken direct na een aanhouding besproken met collega’s van de verdachte. Zo wil men voorkomen dat medewerking aan criminaliteit op een gegeven moment normaal wordt gevonden.

Gedeeld

Geef een reactie