Beveiliging nieuws

Onze partners

Dero Security Products

Masset Solutions

SmartSD

RoSecure

VAIBS

Hanwha Vision Europe

Multiwacht

Securitas

NIBHV

Eagle Eye Networks

Alarm Meldnet

SMC Alarmcentrale

Bosch Security Systems

IDIS

Genetec

Oribi ID Solutions

De Beveiligingsjurist

Centurion

OSEC

2N

Kiwa

Boon Edam

HID

Traka ASSA ABLOY

Sequrix

HD Security

Unii

CardAccess

NetworxConnect

Add Secure

Service Centrale Nederland

VideoGuard

Avigilon Alta

Dahua

G4S

ADI

Secusoft

Eizo

VBN

Nimo Dog Security

Paraat

ARAS

Explicate

Trigion

EAL

DZ Technologies

Lobeco

BHVcertificaat.online

MPL

i-Pro

Top Security

Bydemes

Ajax Systems

ASIS

Crown Security Services

VEB

Connect Security

VVNL

Seris

Paxton

CSL

20face

Hikvision

ASSA ABLOY

Regio Control Veldt

Alphatronics

Akuvox

Nimo Drone Security

GFT

Nenova

Milestone

SmartCell

JMB Groep

Koninklijke Oosterberg

PG Security Systems

Seagate

Brivo

Advancis

SOBA

CDVI

Optex

Gold-IP

Uniview

Drie op de vier slachtoffers loopt schadevergoeding mis

29 september 2021
Redactie
05:10

Per jaar worden 4 miljoen mensen slachtoffer van een misdrijf, verkeersongeval of calamiteit. Vaak hebben zij recht op een schadevergoeding. Toch vragen drie op de vier slachtoffers deze vergoeding niet aan. Daarom start Slachtofferhulp Nederland woensdag een nieuwe campagne.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 23 procent van de slachtoffers die recht heeft op een schadevergoeding, daar ook bij de rechter om vraagt. 77 procent van alle slachtoffers vraagt dus geen schadevergoeding aan, terwijl ze daar wél recht op hebben.

Erkenning en herstel
Bestuursvoorzitter Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland legt uit waarom een schadevergoeding aanvragen juist zo belangrijk is voor het slachtoffer: “Een slachtoffer heeft zelf niet om de situatie gevraagd. Als je schade hebt, wil je dat vergoed hebben. Naast kosten, zoals spullen die vervangen moeten worden, kampen slachtoffers ook nog lange tijd met de emotionele gevolgen van het misdrijf. Een schadevergoeding zorgt voor erkenning en herstel. Uit onderzoek blijkt dat slachtoffers die géén schadevergoeding krijgen, meer risico lopen om ernstige psychische klachten te ontwikkelen dan slachtoffers die hun materiële en immateriële schade wél vergoed krijgen. De hoogte van de schadevergoeding is hierin voor slachtoffers minder belangrijk.”

Slachtofferhulp helpt bij schadevergoeding
In de praktijk merkt Slachtofferhulp Nederland dat de strafrechtketen zo onder druk staat, dat slachtoffers pas laat of te laat op de hoogte worden gebracht van het moment van hun zitting. Dat gebeurt vooral bij zaken die niet voor de rechter komen, omdat het Openbaar Ministerie ze zelf afhandelt. Dan zien slachtoffers pas bij ontvangst van het eindvonnis dat ze te laat zijn voor de indienen van hun schadevergoeding. In 2020 kwamen er van de 1,5 miljoen ernstige zaken maar 159.000 voor de rechter. Er melden zich bij de stichting zoveel slachtoffers, die zoiets hebben meegemaakt, dat het systematisch lijkt. Bestuursvoorzitter Rosa Jansen: “Wij zien momenteel dat wij maar in ongeveer 55 procent van de zaken de slachtofferinformatie tijdig ontvangen. Daarom zijn wij de campagne gestart. Als slachtoffers zich vroegtijdig en rechtstreeks bij ons melden, kunnen wij actie ondernemen.”

Gangbare bedragen zijn voor slachtoffers
Er zijn twee manieren om als slachtoffer je schade vergoed te krijgen: tijdens de rechtszaak tegen de verdachte kan een schadevergoeding worden gevraagd, maar ook als een zaak rechtstreeks wordt afgedaan door het Openbaar Ministerie. Soms kan het ingewikkeld zijn om de materiële- en immateriële schade (ook wel smartengeld genoemd) vergoed te krijgen.
Slachtofferhulp Nederland biedt in beide gevallen ondersteuning bij het aanvragen van de schadevergoeding. Juridische medewerkers van de organisatie weten aan welke eisen een schadevordering moet voldoen. Slachtofferhulp Nederland houdt namelijk op basis van zo’n 14.000 rechtszaken per jaar in een database bij wat gangbare bedragen zijn voor slachtoffers van mishandeling, misbruik of verkrachting. De kans dat de schadevordering wordt toegekend is daardoor aanzienlijk groter.

‘Het blijft je achtervolgen’
Slachtofferhulp Nederland maakt zich hard voor de positie van het slachtoffer. Met de nieuwe campagne ‘Het blijft je achtervolgen’ laat de organisatie zien hoe slachtoffers recht en herstel kunnen vinden. Een onderdeel van de campagne is het wijzen van slachtoffers op het aanvragen van schadevergoedingen, waarbij zij juridische hulp kunnen krijgen van Slachtofferhulp Nederland. Hetzelfde geldt voor het doen van aangifte, bijstand op zitting en het aanvragen van beschermingsmaatregelen.
Ook de helpers die een slachtoffer willen ondersteunen bij de aanvraag van een schadevergoeding, kunnen terecht bij Slachtofferhulp Nederland voor tips en adviezen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

MPL

Wordt een partner