Dubbel zoveel natuurbranden door langdurige droogte

De brandweer is in juni en juli 2800 keer ingezet als gevolg van natuurbranden. In dezelfde periode vorig jaar hoefde de brandweer ‘slechts’ 1213 keer uit te rukken om deze reden. Dit maakt Brandweer Nederland bekend.

De brandweer heeft heel hard moeten werken en dat regelmatig onder moeilijke omstandigheden, zegt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland. Door de hitte en de langdurige inzet, was het vaak nodig om ploegen te wisselen en extra eten en vooral drinken aan te voeren. Volgens Wevers liep de samenwerking tussen de brandweerploegen onderling erg goed en werd op sommige plekken hulp geboden door boeren. Bij branden in de natuur rukt de brandweer standaard met meerdere eenheden uit om een snelle uitbreiding van de brand te voorkomen. Gelukkig waren er ondanks de vakantieperiode steeds voldoende brandweerlieden beschikbaar.

Samenwerking met natuurbeheerders
De brandweer was volgens Brandweer Nederland goed voorbereid op mogelijke natuurbranden. Er werden meerdere preventieve maatregelen getroffen, zoals vluchten met surveillancevliegtuigjes en extra controle door politie en boswachters. Ook zijn op verschillende locaties extra waterputten gecreëerd. En in alle grote natuurgebieden zijn calamiteitenroutes aangelegd waardoor hulpdiensten snel ter plekke kunnen komen. Vooraf zijn de risico’s in kaart gebracht, waarbij intensief is samengewerkt met natuurbeheerders en andere partners. Verder heeft de brandweer al jaren goede afspraken met Defensie voor ondersteuning bij grote natuurbranden door militaire blushelikopters. Voor het eerst sinds 2014 is dit jaar weer gebruik gemaakt van helikopters, die met een grote waterzak pendelen tussen een brandhaard en een waterwinplaats. Dit gebeurde in totaal zeven keer, waaronder één keer vlak over de grens in Duitsland. Daarnaast maakte de brandweer gebruik van drones.

Gedeeld

Geef een reactie