Duitsland geteisterd door Nederlandse plofkrakers

Dit jaar zijn in Duitsland al 82 geldautomaten tot ontploffing gebracht, waarbij de verdenking uitgaat naar daders uit Nederland. Deze gaan de grens over, omdat plofkraken in Nederland vanwege de verbeterde beveiliging zelden nog buit opleveren.

Om het fenomeen tegen te gaan zijn de Duitse en Nederlandse politie intensief gaan samenwerken. Dat leverde vorig jaar 98 aanhoudingen op, waarvan precies de helft in verband kon worden gebracht met in Duitsland gepleegde plofkraken. Toch wordt het aantal aanslagen op Duitse geldautomaten daar niet minder door. De vermoedelijk Nederlandse daders slaan daar bijna drie keer zo vaak toe als in eigen land. Dat gebeurt ook lang niet altijd net over de grens. Meestal met gestolen, zeer snelle Audi’s worden soms honderden kilometers in Duitsland afgelegd geldautomaten in onder andere Berlijn en München tot ontploffing te brengen.

Bende
Volgens landelijk portefeuillehouder plofkraken Aart Garssen van de Nationale Politie, zijn er momenteel ruim 300 verdachten in beeld. Deze behoren niet tot een bepaalde bende, maar werken samen in steeds wisselende verbanden, wat de opsporing niet echt vereenvoudigt. De meeste verdachten komen uit Amsterdam en Utrecht, zo zegt Garssen tegenover het AD. Afgelopen dinsdag werden er weer vier aangehouden, allen in de twintig. Zij zouden lid zijn van een bende die in 2017 een geldautomaat in het zuiden van Duitsland wilde opblazen. Die actie mislukte, omdat de politie op de hoogte was. Tijdens de aanhouding werd één verdachte neergeschoten. Duitsland heeft om uitlevering gevraagd van de vier die dinsdag zijn aangehouden. Zij worden verdacht van tientallen plofkraken.

Gedeeld

Geef een reactie