Beveiliging nieuws

Onze partners

Add Secure

OSEC

Alphatronics

VideoGuard

Service Centrale Nederland

Avigilon Alta

Hanwha Vision Europe

Top Security

Nimo Drone Security

EAL

IDIS

GFT

RoSecure

CSL

Koninklijke Oosterberg

i-Pro

Eizo

SmartSD

Connect Security

Eagle Eye Networks

NIBHV

HD Security

Unii

Sequrix

BHVcertificaat.online

Securitas

VEB

Ajax Systems

Nimo Dog Security

ASIS

SOBA

Hikvision

Nenova

Crown Security Services

Akuvox

Centurion

Milestone

Bydemes

MPL

Dero Security Products

Secusoft

Uniview

SmartCell

Oribi ID Solutions

Lobeco

Regio Control Veldt

Alarm Meldnet

HID

G4S

CardAccess

Seris

Paraat

PG Security Systems

DZ Technologies

CDVI

Traka ASSA ABLOY

VVNL

Gold-IP

De Beveiligingsjurist

NetworxConnect

ARAS

Advancis

Multiwacht

20face

Paxton

Seagate

SMC Alarmcentrale

Dahua

ADI

Trigion

ASSA ABLOY

Genetec

Brivo

2N

Masset Solutions

Kiwa

Bosch Security Systems

VBN

JMB Groep

Explicate

Optex

VAIBS

Duizenden paspoorten hebben productiefout

12 juli 2018
Redactie
13:46

Ongeveer vijfduizend paspoorten en identiteitskaarten blijken een fout te hebben in de elektronische kenmerken. De bezitters van deze reisdocumenten moeten een nieuw exemplaar halen, maar dat mag ook na de vakantie. De gemeente rekent hier geen kosten voor.

Bij de productie van circa 5000 paspoorten en identiteitskaarten heeft zich een technisch probleem voorgedaan. Hierdoor kan het voorkomen dat één van de elektronische echtheidskenmerken in sommige reisdocumenten niet werkt. Hoewel er geen signalen bekend zijn dat deze productiefout tot problemen heeft geleid bij grenscontroles, ontvangen de mensen die mogelijk de productiefout in hun reisdocument hebben, wel een brief hoe dit te controleren. Daarnaast is een aantal maatregelen genomen. Dat schrijft staatssecretaris Knops in een brief aan de Tweede Kamer.

Gewoon geldig
De reisdocumenten zijn gewoon geldig, ook als de fout met het echtheidskenmerk optreedt. Het echtheidskenmerk is een controlemechanisme dat elektronisch extra zekerheid verschaft over de authenticiteit van het document. Het probleem heeft zich voorgedaan tijdens de productie bij IDEMIA gedurende zeven weken in de periode van april tot en met juni. Op basis van een steekproef lijkt deze fout voor te komen bij bijna 1 procent van de in die weken geproduceerde documenten. Dat zijn ongeveer 5000 reisdocumenten.

Zelf controleren
Burgers kunnen vanaf donderdag zelf met een gratis app op een Android-telefoon controleren of het probleem zich voordoet bij hun reisdocument. Daarnaast kunnen zij vanaf maandag 16 juli terecht bij de gemeenten of Nederlandse ambassades in het buitenland om te controleren of de fout in het betreffende document optreedt. Mocht het document fout geproduceerd zijn dan wordt dit vanzelfsprekend kosteloos vervangen.
Reizigers kunnen gewoon op vakantie gaan en bij thuiskomst controleren of zij hun reisdocument moeten vervangen. Mocht het probleem zich voordoen dat bijvoorbeeld een elektronische gate niet opent, dan kan een persoon zich altijd wenden tot de reguliere grenscontrole. Zowel de Koninklijke Marechaussee als de buitenlandse grensbewakingsautoriteiten zijn ervan op de hoogte gesteld dat de foutmelding kan optreden.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Seagate

Suricat

Wordt een partner