E-learningprogramma tegen ongevallen op roltrappen

Jaarlijks komen ruim 500 mensen op de spoedeisende hulp terecht door een ongeluk op een roltrap. Daarom komt het Liftinstituut nu met een gratis e-learningprogramma waarmee winkelmedewerkers en beveiligers leren wat gevaarlijk gedrag is op een roltrap, zodat zij het publiek kunnen corrigeren om ongelukken te voorkomen.

Met de decemberdrukte voor de deur vraagt Liftinstituut extra aandacht voor een veilig gebruik van de roltrap. Naast een grote voorlichtingscampagne tijdens de internationale Safety Awareness Week biedt de keuringsorganisatie dit jaar ook een e-learningmodule aan voor de retail. “Dankzij onze training kunnen winkel- en beveiligingsmedewerkers het winkelend publiek sneller en beter wijzen op de gevaren van een verkeerd roltrapgebruik. De e-learningmodule is gratis aan te vragen via www.roltrapveilig.nl.”

Vervelende ongevallen
“Zware spullen mee op de roltrap, slechte schoenen en druk zijn met je smartphone… Het kan allemaal vervelende ongevallen veroorzaken bij het gebruik van roltrappen. Een ritje met de roltrap lijkt ongevaarlijk, maar letsel ligt op de loer”, zo weet voorlichter Koos van Lindenberg uit de dagelijkse praktijk van Liftinstituut.
“De e-learningmodule voor winkel- en beveiligingsmedewerkers zet de belangrijkste do’s en don’ts voor een ritje op de roltrap helder op een rij. Daarbij is er niet alleen oog voor de gevaren die roltrapgebruikers zelf veroorzaken, maar we gaan ook in op de winkelinrichting. Zo kan de presentatie van een voordeelpartij vlak bij de roltrap de aandacht afleiden van de roltrapgebruiker.”

Bewustwording van veilig gebruik
Het Liftinstituut vraagt niet alleen aan winkel- en beveiligingsmedewerkers om shoppers te wijzen op de gevaren van de roltrap, maar zet ook zelf in op voorlichting. Van Lindenberg: “Met de campagne Freeze! benadrukken we al jaren dat een veilige roltraprit begint met het vasthouden van de leuningband. Dit jaar richten we ons tijdens de Safety Awareness Week op al die andere ongelukken die ontstaan door onoplettendheid of een verkeerd gebruik van de roltrap.”

Klem
“Neem bijvoorbeeld losse veters en te lange kledingstukken zoals sjaals, die klem komen te zitten. En wie zijn schoen te dicht tegen de zijkant van de roltrap aanzet, kan bijvoorbeeld klem te komen zitten met de schoen of – erger nog – met de voet. Ook zien we in winkelcentra regelmatig dat kinderen rond de roltrap spelen. Het kan zelfs gebeuren dat ze langs de balustrade omhoog proberen te klimmen of over de leuningband omlaag te glijden. Een oplettende beveiligingsmedewerker kan dan ernstige ongevallen voorkomen. En dan hebben we nog het gevaar – en de ergernis – van mensen die aan het einde van de roltrap blijven stilstaan en niet doorlopen.”

Met de rollator op de roltrap
In een grote online campagne wijzen ludieke animaties winkelend Nederland op deze vijf manieren van foutief roltrapgebruik. Speciale aandacht gaat uit naar de senioren: “Even met de rollator op de roltrap lijkt misschien ongevaarlijk. Maar we willen hen op het hart drukken om vooral de lift te nemen. Het kost iets meer tijd, maar het is wel stukken veiliger.”

Gedeeld

Geef een reactie