Beveiliging nieuws

Onze partners

G4S

DZ Technologies

Traka ASSA ABLOY

i-Pro

Brivo

2N

VVNL

Eagle Eye Networks

GFT

Dahua

Boon Edam

Alphatronics

Alarm Meldnet

HID

CDVI

De Beveiligingsjurist

NetworxConnect

Service Centrale Nederland

OSEC

20face

Milestone

Seris

JMB Groep

Lobeco

Koninklijke Oosterberg

VideoGuard

NIBHV

Top Security

SmartSD

IDIS

Explicate

Dero Security Products

Centurion

MPL

Multiwacht

ADI

Sequrix

Unii

CardAccess

VEB

Connect Security

ARAS

Eizo

Uniview

Seagate

SMC Alarmcentrale

Ajax Systems

Avigilon Alta

VBN

RoSecure

Hanwha Vision Europe

Nenova

Oribi ID Solutions

Gold-IP

Regio Control Veldt

Advancis

BHVcertificaat.online

CSL

Akuvox

Paraat

Securitas

Trigion

VAIBS

Masset Solutions

SmartCell

Paxton

SOBA

Genetec

Crown Security Services

ASIS

Nimo Dog Security

Bosch Security Systems

Optex

EAL

Hikvision

HD Security

ASSA ABLOY

Kiwa

PG Security Systems

Nimo Drone Security

Bydemes

Secusoft

Add Secure

E-learningprogramma tegen ongevallen op roltrappen

16 november 2019
Redactie
07:48

Jaarlijks komen ruim 500 mensen op de spoedeisende hulp terecht door een ongeluk op een roltrap. Daarom komt het Liftinstituut nu met een gratis e-learningprogramma waarmee winkelmedewerkers en beveiligers leren wat gevaarlijk gedrag is op een roltrap, zodat zij het publiek kunnen corrigeren om ongelukken te voorkomen.

Met de decemberdrukte voor de deur vraagt Liftinstituut extra aandacht voor een veilig gebruik van de roltrap. Naast een grote voorlichtingscampagne tijdens de internationale Safety Awareness Week biedt de keuringsorganisatie dit jaar ook een e-learningmodule aan voor de retail. “Dankzij onze training kunnen winkel- en beveiligingsmedewerkers het winkelend publiek sneller en beter wijzen op de gevaren van een verkeerd roltrapgebruik. De e-learningmodule is gratis aan te vragen via www.roltrapveilig.nl.”

Vervelende ongevallen
“Zware spullen mee op de roltrap, slechte schoenen en druk zijn met je smartphone… Het kan allemaal vervelende ongevallen veroorzaken bij het gebruik van roltrappen. Een ritje met de roltrap lijkt ongevaarlijk, maar letsel ligt op de loer”, zo weet voorlichter Koos van Lindenberg uit de dagelijkse praktijk van Liftinstituut.
“De e-learningmodule voor winkel- en beveiligingsmedewerkers zet de belangrijkste do’s en don’ts voor een ritje op de roltrap helder op een rij. Daarbij is er niet alleen oog voor de gevaren die roltrapgebruikers zelf veroorzaken, maar we gaan ook in op de winkelinrichting. Zo kan de presentatie van een voordeelpartij vlak bij de roltrap de aandacht afleiden van de roltrapgebruiker.”

Bewustwording van veilig gebruik
Het Liftinstituut vraagt niet alleen aan winkel- en beveiligingsmedewerkers om shoppers te wijzen op de gevaren van de roltrap, maar zet ook zelf in op voorlichting. Van Lindenberg: “Met de campagne Freeze! benadrukken we al jaren dat een veilige roltraprit begint met het vasthouden van de leuningband. Dit jaar richten we ons tijdens de Safety Awareness Week op al die andere ongelukken die ontstaan door onoplettendheid of een verkeerd gebruik van de roltrap.”

Klem
“Neem bijvoorbeeld losse veters en te lange kledingstukken zoals sjaals, die klem komen te zitten. En wie zijn schoen te dicht tegen de zijkant van de roltrap aanzet, kan bijvoorbeeld klem te komen zitten met de schoen of – erger nog – met de voet. Ook zien we in winkelcentra regelmatig dat kinderen rond de roltrap spelen. Het kan zelfs gebeuren dat ze langs de balustrade omhoog proberen te klimmen of over de leuningband omlaag te glijden. Een oplettende beveiligingsmedewerker kan dan ernstige ongevallen voorkomen. En dan hebben we nog het gevaar – en de ergernis – van mensen die aan het einde van de roltrap blijven stilstaan en niet doorlopen.”

Met de rollator op de roltrap
In een grote online campagne wijzen ludieke animaties winkelend Nederland op deze vijf manieren van foutief roltrapgebruik. Speciale aandacht gaat uit naar de senioren: “Even met de rollator op de roltrap lijkt misschien ongevaarlijk. Maar we willen hen op het hart drukken om vooral de lift te nemen. Het kost iets meer tijd, maar het is wel stukken veiliger.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner