Eerste coronaboete weegt niet mee in VOG-beoordeling

Eén enkele opgelegde boete wegens verstoring van de openbare orde door samenscholing tijdens de Corona-crisis (een overtreding van artikel 443 van het Wetboek van Strafrecht) wordt niet meegenomen in de beoordeling van een VOG-aanvraag. Het gaat om boetes opgelegd aan meerderjarigen (390 euro).

Er is door het kabinet bewust gekozen voor een systeem waarbij overtreding van de COVID-19-maatregelen wegens verstoring van de openbare orde kan worden bestraft. Het gaat om gedragingen die het risico op besmetting met het besmettelijke coronavirus verhogen. Tegelijkertijd zijn de maatregelen in een kort tijdsbestek getroffen en heeft de Nederlandse bevolking hieraan moeten wennen. Daarom is door het kabinet besloten dat een enkele opgelegde coronaboete wegens verstoring van de openbare orde door samenscholing geen reden is om de VOG te weigeren.

Meerdere boetes
Als een VOG-aanvrager meerdere van dit soort boetes heeft gekregen, kijkt Justis of de strafbare feiten een risico vormen voor de functie of het doel waarvoor de VOG wordt aangevraagd. Sommige strafbare feiten vormen een bezwaar voor de ene baan of stage, maar voor de andere niet.
Bij de beoordeling van elke aanvraag maakt Justis ook een individuele afweging. Naast het risico voor de functie worden ook de persoonlijke omstandigheden van een aanvrager meegewogen, zoals eventuele andere registraties van strafbare feiten en iemands persoonlijke belang bij het krijgen van de baan of stage.

Bron: Justis

Deel dit artikel via: