Eeuwenoud huis en antiek ultramodern beveiligd

Op enkele kilometers van beveiligingsbedrijf EuropeSecurity in Denekamp bevindt zich het bijzondere landgoed Huis Singraven, in de volksmond ‘Het Kasteel’ genoemd. De bestaande beveiliging moest vervangen worden door een uitgebreider systeem, zonder schade toe te brengen aan het monumentale interieur. Dat werd een flinke uitdaging.

Wie het landgoed van 500 hectare oprijdt, wordt omringd door een prachtige tuin aan de rivier de Dinkel. Midden op het landgoed staat het Huis Singraven. Het is een bijzonder gebouw met een geschiedenis tot 1381. En een gebouw dat goede beveiliging nodig heeft, want het huisvest een unieke 300 jaar oude antiekcollectie, die voor bezoekers te bezichtigen is. Tegenwoordig is het landgoed in handen van de Stichting Edwina van Heek. Deze heeft als doel om cultureel erfgoed te beschermen en zorgt er in dit kader voor dat het authentieke karakter van Huis Singraven behouden wordt. De locatie wordt gebruikt voor trouwerijen, evenementen, concerten, vergaderingen en nog veel meer.

Moderniseren
Emiel Timmerman, oprichter en directeur van EuropeSecurity, had 32 jaar geleden als monteur het eerste beveiligingssysteem geïnstalleerd en was vereerd toen hij de opdracht kreeg om het te moderniseren. Dankzij zijn kennis over het historische gebouw wist hij perfect hoe hij deze immense uitdaging kon aanpakken. De uitdaging was om nieuwe beveiliging op maat aan te bieden, dus conform de hedendaagse risico’s, zonder afbreuk te doen aan de prachtige plafonds en het authentieke karakter van de verschillende kamers.

De oplossing
De meest voor de hand liggende, maar duurdere optie was het plaatsen van een draadloos systeem met draadloze accessoires. ‘Het kasteel’ heeft echter ook heel dikke binnenmuren en dat is nadelig voor de signaaloverdracht. Doordat Timmerman het gebouw zo goed kende, wist hij dat er genoeg ruimte achter de plafonds was om een netwerk aan te leggen. Ook waren er natuurlijk al leidingen, die hergebruikt konden worden. Zo werden bedrade en draadloze PIR-detectoren door elkaar gebruikt om tot een totale dekking van het detectiegebied te komen. Het inmiddels antieke alarmsysteem verving hij door het hybride systeem ProSYS Plus van RISCO Group in combinatie met het Elegant Keypad van RISCO voor een mooie finishing touch. De directeur van EuropeSecurity verving de bekabeling, maar handhaafde de bestaande bedrade detectoren, omdat die nog uitstekend functioneerden. Waar geen leidingen waren gebruikte hij draadloze rook- en hittemelders van RISCO Group, die dankzij hun strakke ontwerp onopvallend in het interieur pasten.

Zeer tevreden
Het nieuwe beveiligingssysteem bewaakt zowel het huis als het interieur en de bijzondere kunstcollectie. Daan van Mierlo, is beheerder en bewoner van Het Huis Singraven. Hij zegt zeer tevreden te zijn over de nieuwe betrouwbare beveiliging waarmee hij geen onnodige alarmmeldingen krijgt. Nou ja, bijna geen! Hij blikt terug op een leuke anekdote. Een detector in één van de vele kamers werd midden in de nacht getriggerd. Na onderzoek bleek het alarm veroorzaakt te zijn door een vleermuis! Van Mierlo kan het alarmsysteem perfect bedienen met de iRISCO app waardoor hij het mogelijk maakt om collega’s, die rondleidingen moeten geven in het gebouw, toe te laten zonder zelf ter plaatse te zijn. Hij vindt de app een fantastisch hulpmiddel om zijn alarmsysteem te beheren, zelfs vanop afstand.

Gedeeld

Geef een antwoord