Eindhoven wil wijken verbeteren met crimineel geld

Burgemeester John Jorritsma vindt dat door de overheid van criminelen afgepakt geld geïnvesteerd moet worden in de wijken waar deze voorheen de scepter zwaaiden. Dat zegt hij vandaag in het Eindhovens Dagblad.

De burgemeester vindt alleen het dwarszitten van criminele ‘wijkkoningen’ niet voldoende. Hij wil ook dat sociaal zwakkere en minder draagkrachtige wijkbewoners een alternatief krijgen voor kleine criminele inkomstenbronnen, zoals huur van de zolder voor een wietplantage. Nu gaat in beslag genomen crimineel geld naar het Rijk en blijven veel problemen in achterstandswijken onopgelost.

Onder- en bovenwereld
Ook andere Brabantse burgemeesters pleiten er volgens Jorritsma voor om afgepakt geld direct weer te gebruiken voor bestrijding van criminaliteit waarin onder- en bovenwereld zijn vermengd. Zij verwachten daarvoor 150 miljoen euro nodig te hebben. “Op Sicilië in Palermo doen ze dat ook en is het succesvol. Daar zijn panden van de maffia afgenomen en omgebouwd ten behoeve van de stad”, zegt de burgemeester in het interview. Zijn collega Jack Mikkers van Veldhoven zegt: “Het geld behoort toe aan de gemeenschap en dit kan onderstreept worden door te investeren in buurten en wijken die gebukt gaan onder de invloed van criminelen. Van de bewoners van deze buurten wordt immers moed gevraagd om hiertegen in het geweer te komen. Het kan een positieve impuls brengen als zij er ook daadwerkelijk iets van terugzien.” Voorlopig valt de ‘buit’ van Justitie nog tegen. In 2015 ging het om 82 miljoen euro.

Gedeeld

Geef een reactie