Eis van 6 jaar voor beveiligers Rabobank Oudenbosch

In maart 2018 werden zo’n 200 kluisjes in een Oudenbosch filiaal van de Rabobank opengebroken en leeggeroofd. Twee beveiligers, die de inbrekers binnengelaten zouden hebben, stonden vandaag terecht in Breda. Tegen hen is 6 jaar cel geëist.

De buit van de kluiskraak vertegenwoordigt een waarde van tenminste 12 miljoen euro, aldus het OM. Uit onderzoek bleek dat er twee personen 24 uur zijn ingesloten geweest in kluisruimte. De verdachten die vandaag terechtstaan waren ten tijde van de roof beveiligers en creëerden de gelegenheid voor de roof. Zij hoorden zes jaar celstraf eisen voor het plegen van de roof in vereniging.

Vertrouwen geschaad
De officier neemt het de verdachten kwalijk dat zij het vertrouwen van de cliënten van de bank hebben geschaad. ‘Kostbaarheden, waarvan de waarde niet in geld is uit te drukken zijn, verdwenen.’ Ook de medewerkers van de bank en het beveiligingsbedrijf zijn aangeslagen geweest.
Tijdens de zitting werd door de officier hun aandeel geschetst. De twee beveiligers openden de deuren, zetten het alarm uit, manipuleerden het alarm en zetten de safeloketten klaar. Ook werd uit onderzoek duidelijk dat onderling, tussen de vier verdachten, contact was tijdens de voorbereiding en in de nacht zelf. De gebruikte telefoons gingen daarna nooit meer aan. Ook hebben de twee verdachte beveiligers testen uitgevoerd tijdens de periode voor de kraak.
Naast 6 jaar celstraf eiste de officier ook een miljoen euro (eigen risico van de Rabobank) en zo’n 150.000 euro (kosten personeel) als schademaatregel.

Gedeeld

Geef een reactie