Elf aanhoudingen na diefstal van duizenden iPhones op Schiphol

Na maandenlang onderzoek heeft de Koninklijke Marechaussee in totaal elf personen aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij twee grote, afzonderlijke diefstallen van iPhones en andere Apple-producten op Schiphol. De totale buit had een waarde van 19 miljoen euro.

De dure smartphones werden gestolen uit logistieke bedrijven op de luchthaven. Drie van de verdachten werkten bij deze bedrijven. Om de diefstallen onopgemerkt te laten blijven, werden vrachtbrieven vervalst. Toch kwam de vermissing van de telefoons al snel aan het licht en startte de rechercheurs van de marechaussee op verzoek van het Openbaar Ministerie een grootschalig onderzoek. Daarbij werd samengewerkt met de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten, de Observatie Ondersteuningsgroep Schiphol en digitale, financiële rechercheurs.

Meerdere verdachten
De eerste diefstal vond ongeveer een jaar geleden plaats. Toen werd voor ongeveer 3 miljoen euro aan iPhones buitgemaakt. Er werd een onderzoek gestart, waarbij zes verdachten in beeld kwamen. Het gaat om personen uit Amsterdam, Eindhoven, Haarlemmermeer, Volendam en Zaandam. Deze werden aangehouden door de Dienst Speciale Interventies. Huiszoekingen leverden 30.000 euro aan contant geld op, evenals diverse iPhones.
Bij een tweede diefstal werd voor 16 miljoen euro aan iPhones gestolen. Het spoor leidde ditmaal naar vijf verdachten, uit Amsterdam, Haarlemmermeer, Kampen, Purmerend en Zaandam. Eén persoon wordt ervan verdacht bij beide zaken betrokken te zijn. Tijdens het onderzoek werden 9200 iPhones teruggevonden. Ook werden goudstaven, 141.000 euro aan contant geld, een Audi, telefoons en administratie in beslaggenomen.

Gedeeld

Geef een reactie