Beveiliging nieuws

Onze partners

Sequrix

Ajax Systems

CDVI

Koninklijke Oosterberg

Optex

Connect Security

Paraat

CSL

GFT

Advancis

VideoGuard

Regio Control Veldt

Traka ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

Crown Security Services

Bydemes

Gold-IP

Uniview

EAL

Nenova

PG Security Systems

VEB

De Beveiligingsjurist

OSEC

Kiwa

MPL

Secusoft

G4S

JMB Groep

Nimo Dog Security

BHVcertificaat.online

VBN

Alphatronics

Paxton

Trigion

Multiwacht

Avigilon Alta

Lobeco

IDIS

Brivo

Akuvox

SOBA

Dahua

VVNL

Eagle Eye Networks

ASIS

Nimo Drone Security

HID

ADI

NetworxConnect

Alarm Meldnet

Explicate

ASSA ABLOY

HD Security

NIBHV

Centurion

Genetec

RoSecure

ARAS

CardAccess

2N

Masset Solutions

Unii

Top Security

i-Pro

Milestone

20face

Securitas

Oribi ID Solutions

Seris

Hanwha Vision Europe

Bosch Security Systems

Eizo

DZ Technologies

Hikvision

Add Secure

Dero Security Products

Boon Edam

Seagate

VAIBS

SmartCell

SmartSD

Service Centrale Nederland

Energiebedrijven handelen levendig in persoonsgegevens

17 augustus 2019
Redactie
09:24

Naast elektriciteit en gas houden energiebedrijven er ook een levendige handel in persoonsgegevens op na. Dat schrijft het AD op basis van onderzoek. Niet alleen naw-gegevens, maar ook burgerservicenummers gaan van hand tot hand. Consumenten worden vervolgens lastig gevallen met ongewenste aanbiedingen.

Iedereen wordt wel regelmatig gebeld door vriendelijke verkopers die vertellen dat er een flink bedrag op de energiekosten kan worden bespaard door direct over te stappen naar een andere leverancier. Dit zou mogelijk nog meer irritatie opwekken als de consument zou weten wat de verkoper allemaal weet van hem. Energieverkopers wisselen volgens het AD namelijk op grote schaal persoonsgegevens uit om de telefonische verkoop te ondersteunen. Het gaat om namen, adressen, maar ook om bankrekeningnummers, geboortedata en zelfs burgerservicenummers.

Identiteitsfraude
De gegevens zijn voorhanden bij de energiebedrijven zelf, maar worden ook langs andere wegen verkregen. Zo zouden er gegevens worden gebruikt die via datalekken zijn verzameld. Het gaat hier om gegevens waarmee makkelijk identiteitsfraude gepleegd kan worden. Als deze gegevens worden misbruikt, kunnen consumenten ernstig in de problemen komen. Bijvoorbeeld doordat op hun naam een woning wordt gehuurd waar een hennepplantage wordt ingericht.
Wettelijk is de handel in gevoelige persoonsgegevens verboden. Daarvan trekken de verkopers zich echter weinig aan. Ook aan het ‘bel mij niet’-register storen zij zich niet. De gegevens worden ook niet alleen tussen energieverkopers onderling doorverkocht, maar ook aan andere branches. Dat constateert ook de Autoriteit Persoonsgegevens. Het is niet bekend of de gegevens ook aan criminelen worden doorverkocht, maar dat valt natuurlijk niet uit te sluiten. Er komt een nieuwe wet, waarna verkopers alleen nog mensen mogen bellen die daarvoor expliciet toestemming hebben verleend. Maar die wet is volgens deskundigen makkelijk te omzeilen. Mensen geven vaak ongemerkt toestemming voor allerlei zaken, door bijvoorbeeld akkoord te gaan met de voorwaarden voor het gebruik van gratis software. De branchevereniging voor data en marketing DDMA verwacht met het verder aanscherpen van zelfregulering de handel in persoonsgegevens tegen te kunnen gaan.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Suricat

Seagate

Wordt een partner